Maigretův první případ

Povídka od: Georges Simenon
Z knihy: 3x Maigret


Děj příběhu se odehrává v roce 1913, kdy Maigretovi bylo 26 let a byl 5 měsíců ženatý. Už v té době bydlel na bulváru Richarda Lenoira (jen později byt rozšířili připojením sousedního bytu). Maigret slouží na oblastním komisařství jako sekretář komisaře La Breta, který je spíš členem aristokratické vyšší společnosti než zapáleným policistou. Maigret při noční službě na vlastní pěst jde vyšetřit hlášení, že v jednom soukromém domě bylo slyšet volání o pomoc a výstřel. Případu se chopí s vervou, ale ukazuje se, že tím zasahuje do zájmů vyšších kruhů a je nucen od vyšetřování odstoupit. Přesto se nakonec dobere pravdy, která byla pro veřejnost podstatně upravena.
Novelu datuje Simenon na říjen 1948, Tumacacori (Arizona).

Originální název:

Maigret’s First Case


Rok vydání originálu: 1949

Komentáře (3)

Přidat komentář

milary
05.01.2022 5 z 5

A taky já jsem nadšená; Maigretovy začátky, seznámení se sympaticky svébytnou paní Maigretovou, sny o Zlatnickém nábřeží, - a buldočí odhodlání (pro budoucího komisaře M. napříště tak charakteristické) rozkrýt zločin v rodině prominenta, jež nezažene do kouta nižádná převaha ani intriky nadřízených.
To celé umocněno interpretací Jana Vlasáka. Nádhera.

kopeceli
07.12.2021 5 z 5

Jsem nadšená! Skvěle napsané, výborný překlad. Tak tohle můžu.


mgeisselreiter
06.01.2015 4 z 5

Výborný příběh, kdy Maigret se teprve stává Maigretem. I děj a zápletka jsou zajímavé, je to čtivé a navíc jako vždy ze života a v podstatě reálné. 85%, 6.1.2015.