Jumr se vrátil

Povídka od: Josef Karel Šlejhar
Z knihy: Zátiší


Zkrácený popis povídky Jumr se vrátil, když jsem si přečetla knížku Zátiší = popis je mými vlastními slovy (vodovodnice).

Jumr se vrátil je povídka o malém městečku s fabrikou uprostřed hor, kde je pár bohatých rodin a větší část městečka, kde je chudina, která chodí pracovat do fabriky a spíše přežívají / živoří než žijí, mají kupu dětí.
Jumr je muž, který má churavou, slabou ženu a pět dětí na krku a dře se od rána do noci, přes den chodí do fabriky, pomáhá se dřevem, pořád je vidět, jak někde něco dělá a v noci dělá ponocného i se svým psíkem. Je už na tom tak špatně, že se pomalu rozhoduje odejít, protože nevidí jiného řešení, ať se dře sebe víc, nestačí to. Protože to jeho poctivost nedovolí, rozloučí se se svými zaměstnavateli ve fabrice a když nadejde den jeho odchodu, rozloučí se s dětmi a jde do vrchu za město. Cíl, důvod svého odchodu nikomu neřekne, ani ženě neřekne, že odchází.
Jde se mu těžko a doprovází ho na cestě do noci jeho věrný pes, který když nadejde ta chvíle, chce za svým pánem, ale kvůli jeho malým nožičkám se za svým pánem nedostane. Pes vije žalem.
Druhý den se pes doplazí celý vyčerpaný a žalostný domů, kde už je po Jumrovi sháňka, hledá ho žena, děti...
Při hledání Jumra nešťastný Jumrův pes bloudí a zakousne jej panská doga.
Když se to Jumrovi děti dozví, vystrojí svému psíkovi malý chudý pohřeb.
Po týdnu hledání Jumra, chtějí jít Jumrovi do kostela na mši za Jumra, který se stále nenašel. Cestou je obere kramář o oblečení, které měli na dluh, ale to už nemají z čeho splatit.
Jumrova žena, rozhodne, že takto už nemohou do kostela a tak se pomodlí za Jumra u cesty a jdou pak domů.
Asi za druhou zimu , kdy se po Jumrovi slehla zem se z čistajasna objeví Jumr ve městě ve zuboženém stavu, všichni o tom povídají, všichni jsou z toho překvapení, trousí se různé zvěsti, kde celou dobu Jumr byl...
Jumr přišel zvěstovat poselství, že jen v dětech a budoucích generacích je naše spása, ale naše děti a i nás čeká těžká doba a jen v budoucích generacích, můžeme hledat spásu.
To předal stejně tak chudým lidem jako byl on sám a zase se ztratil, tak jak se objevil.

Rok vydání originálu: 1930

Komentáře (1)

Přidat komentář

vodovodnice
27.01.2020 2 z 5

Musím říct, že jsem četla více starých knih, i starších, ale tahle povídka se mi četla hrozně těžce. Je to tím, že je tato povídka psaná hodně zdlouhavě, něco na způsob" Jiráska, kdy Jirásek popisuje na třech stránkách jak král Václav jede v průvodu na koni".
Tak tady je to dost podobné, člověk musí přelouskat třeba deset stránek než se dozví, kdo je to ten Jumr, proč je ve městě takové pozdvižení nebo proč vlastně chce odejít...
Abych tu knihu neodložila předčasně, tak jsem nakonec tuto povídku četla stylem, že jsem četla každý druhý, třetí odstavec, děs je nepohnul ani o píď a autor pořád popisoval, jaká tam panuje nálada mezi chudými lidmi, u Jumrů... Jaké je tam počasí, jak je těžký život chudého člověka, který živí celou rodinu sám.
Nicméně i přesto, že to bylo náročné na přečtení, jsem za to ráda, že jsem se touto povídkou prokousala.