Je tu Felicie

Povídka od: Georges Simenon
Z knihy: Dva plus pět


Komisař Maigret se dostává na předměstí Paříže do nově budované čtvrti, kde v jednom domě byl zavražděn starší usedlý muž přezdívaný Pirát. U něj žila dívka jménem Felicie, která mu dělala službu. Maigret se na Felicii upne a tvrdohlavě se snaží něco zjistit, přestože kolegové vidí šanci hledat jinde. I když dívka nechce nic prozradit, komisař nakonec případ rozmotá i bez její výpovědi.

Originální název:

Félicie est là


Rok vydání originálu: 1942

Komentáře (2)

Přidat komentář

milary
06.09.2022 5 z 5

Parádní příběh, psychologický komorní "souboj" mezi Maigretem a podivným stvořením jménem Felicie, ženou - dítětem.
Hodně spletité, hodně pomalé, přes to s gradací i napětím, vrcholně atmosférické díky době, prostředí, prostředkům vyšetřování, nespočtu dialogů postav a postaviček.., - jak už to mistr Simenon dokáže.

Maigret tentokrát doslova splývá s dějištěm, identifikuje se s návyky oběti a skrze čím dál preciznější vhled se neochvějně dopracovává k vyřešení případu vraždy.

Poslouchala jsem audioknihu. Myslím, že je to vůbec nejlepší interpretace Maigretových případů panem Vlasákem. A myslím si také, že mi poslech dovolil naplno si vychutnat a zužitkovat veškeré detaily, které příběh nabízí a které bych, při zdánlivě až vleklém tempu vyprávění, při četbě možná ke své škodě netrpělivě míjela, či dokonce přeskočila.

mgeisselreiter
08.06.2014 4 z 5

Nejdřív Maigret hloubá, tápá, hledá, přechází na místě. Se svou buldočí trpělivostí, intuicí a logickým spojováním faktů komisař nakonec rozjíždí akci, při které se vše, do této chvíle nejasné, logicky vysvětlí. Zhruba poslední třetina chytá pěkný spád a rozuzlení je logické, jasné, prosté. Velmi povedená novela, 80%, 8.6.2014.