Franchardský poklad

Povídka od: Robert Louis Stevenson
Z knihy: Klub sebevrahů (9 povídek), Podivný případ Dr. Jekylla a pana Hyda / Franchardský poklad / Falesánské pobřeží, Zvláštní případ Dr. Jekylla a pana Hyda a jiné povídky


Doktor Desprez po svém nuceném opuštění Paříže z důvodů ztráty valné většiny finančních prostředků prohlašoval, že život v přepychu se neslučoval s jeho posláním filozofa. Na toto prohlášení však velmi rychle zapomněl, když objevil franchardský poklad. Osvojený chlapec Jean-Marie mu jeho životní filozofii musel připomenout, proto všechno zlato a drahokamy zcizil a ukryl, aby je znovu vytáhl na světlo světa v hodině nejvyšší nouze.

Originální název:

The Treasure of Franchard


Rok vydání originálu: 1887

Komentáře (1)

Přidat komentář

jakub2199
03.12.2018 3 z 5

Novela Franchardský poklad, je bezesporu slabší v porovnání s ostatní autorovou tvorbou. Rodinný život je zachycen s přesvědčivou realističností. Povrchnost filosofování doktora Despreze jako by přímo nutila srovnání se sofisty. Dětské zhlédnutí a zároveň zdravá kritika Jean-Marie vůči stále se měnícím názorům doktora Despreze, byla důležitým elementem příběhu. Jen si nejsem jist, jaké mělo být závěrečné poučení z příběhu. Za mě to bylo varování před lidskou povrchností, která někdy přehlédne poklad který má na dosah kvůli své vlastní zaslepenosti.