Falesánské pobřeží

Povídka od: Robert Louis Stevenson
Z knihy: Klub sebevrahů (9 povídek), Podivný případ Dr. Jekylla a pana Hyda / Franchardský poklad / Falesánské pobřeží, Noční dobrodružství na ostrovech


Jedna svatba a jeden pohřeb. Když se britský obchodník John Wiltshire po příjezdu na jeden z Tichomořských ostrovů ožení s domorodou Umou, netuší, jaké neštěstí tím na sebe přivolal. Pokud chce zlomit ostrovní kletbu, která mu brání v obchodování, musí se vypořádat se samotným ďáblem v podobě proradného Case. Tenhle podvodník stojí totiž za vším špatným, co se na ostrově děje.

Originální název:

The Beach of Falesá


Rok vydání originálu: 1892

Komentáře (1)

Přidat komentář

jakub2199
03.12.2018 4 z 5

Jde o čistě dobrodružný příběh ve stylu Ostrova pokladů. Myslím, že šlo spíše o Ódu na tropickou krajinu, než co jiného. Příběh je vcelku přímý, hlubší morální poučení nejspíš nebylo cílem. Rozvíjející se láska Wiltshirea vůči jeho ženě Umě bylo příjemné zpestření jinak více méně jednoduchého příběhu. Co mně a nejspíše každého moderního čtenáře "trochu" vadilo byl nezakrytý rasismus či vzhledem k národnosti autora (i postavy) imperialismus vůči domorodému obyvatelstvu. Chování Wiltshirea vůči jeho ženě bylo v některých aspektech ryze šovinistické. A přesto právě vztah hlavní postavy vůči jeho ženě Umě bylo tak silným narušením jeho přesvědčení, že nevím jestli nešlo ze strany autora o kritiku soudobého imperialismu a povýšeného pohledu na domorodé obyvatelstvo, nebo jde o něco, co se jako moderní čtenář snažím do příběhu vměstnat.