Fakta v pozadí případu Roccamatiových z Helsinek

Povídka od: Yann Martel
Z knihy: Fakta v pozadí případu Roccamatiových z Helsinek a jiné povídky


Povídka líčí emocionálně zničující prožitek umírání spolužáka na AIDS, kdy všechny zvraty ve vývoji nemoci a s nimi nálad a pocitů nemocného i jeho přítele, souznějí s dějinnými zvraty celého 20. století.
Mistrné, nepatetické a nesentimentální, naprosto originální zpracování tématu smrtelné nemoci dané do souvislosti s dějinami celého 20. století.

Originální název:

The Facts Behind the Helsinky Roccamatios


Rok vydání originálu: 1990

Komentáře (1)

Přidat komentář

meluzena
25.05.2022 5 z 5

S Paulem se seznámí na vysoké. On je v posledním ročníku, Paul v prváku a hned si padnou do oka. Začátkem druhého semestru ale vyjde najevo, že Paul má AIDS - před třemi lety po autonehodě na Jamajce dostal transfúzi od nějakého muže, který je už rok mrtvý.
Povídka v ich-formě líčí postupné chátrání Paulovy tělesné schránky, hoře jeho rodičů a sestry i jak to oba přátelé zvládají, vše podáno velice citlivě. Nápad s Roccamatiovými se ukáže být cestou, jak se z toho všeho nezbláznit: co den, to jedna událost 20. století a jeden příběh z rodiny Roccamatiových.
Mistrovská povídka. Skrze to, jakou historickou událost si kdo v daném okamžiku vybere, můžeme skoro přesně vytušit, v jakém rozpoložení se zrovna nachází.