Ezop

Povídka od: Clifford D. Simak
Z knihy: Město


Popis není zatím k dispozici.

Originální název:

Aesop


Rok vydání originálu: 1947

Komentáře (2)

Přidat komentář

knihyKeMne
25.05.2021 3 z 5

Sedmá povídka, doba, kdy je Jenkins 7 tisíc let stár, na zemi žijí psi v míru s ostatními životními formami a skupinka, pozůstatek lidí, kteří nevědí nic o své zářné minulosti. Ale myšlenka na zabíjení se vymýtit zkrátka nedá, ani ze zvířat. Proto mi příběh přijde takový smutný a celý svět postavený na hlavu.

Eldar80
29.07.2017 4 z 5

Skvělé. Simak se konečně přestává věnovat kritice budoucí lidské společnosti a přesouvá se do extrémně vzdálené budoucnosti. Až nyní se začíná mnohem více spojovat linie psích komentářů k povídkám.
Simak popisuje svou alternativní vizi vzdálené budoucnosti a v povídce tak úplně chybí hloupé moralizování, které už v minule vyznívalo značně nepatřičně a snižovalo úroveň povídky. Popisuje zcela novou civilizaci psů a úplně jiný budoucí svět.
Škoda, že tímto způsobem nenapsal i předchozí povídku. Ocitáme se na téměř úplně jiné planetě a jen tušíme kam až to jednotlivé frakce dotáhly. Perfektní nápady a využití předchozích motivů. Ikdyž je to povídka, tak číst ji samostatně nemá smysl, protože zasazení do příběhu Websterů, civilizace psů a vzdálené budoucnosti dává povídce úplně jiný rozměr a to hned ve třech různých rovinách. 90%