Experiment žena

Povídka od: Gilda Muso
Z knihy: Experiment člověk


Kosmonauté se po katastrofě své lodi setkají s pozoruhodnou rasou, jejíž příslušníci neprojevují city. Manfred se zamiluje do domorodé Vily-Vily a díky tomu zoufale trpí. Nakonec v ní biochemicky probudí city. Ale jak praví stará moudrost – koho bohové chtějí zničit, tomu splní jeho přání. Hezky zpracovaný motiv konfliktu civilizací.

Originální název:

Esperimento donna


Rok vydání originálu: 1979

Komentáře (2)

Přidat komentář

knihyKeMne
03.10.2020 5 z 5

Povídku jsem si užila, jak parádní začátek ve vesmírné lodi, tak i zcela odlišné vyprávění na jiné planetě. Dokonce i rozečtená povídka si mě později přitáhla, abych v jejím čtení pokračovala v "nenaplánovanou" dobu. Jen škoda, že kolega yerry spoileroval docela podstatnou část příběhu. Doporučuji se na komentář níže podívat až po dočtení.

yerry
31.07.2016 2 z 5

Občas sa stáva, že s miestnymi negatívnymi hodnoteniami nesúhlasím a poväčšinou potom prihodím zopár hviezd. V tomto prípade je to presný opak. Poviedka pritom mala potenciál, ktorý autorka úplne prešustrovala a vyrobila totálnu hovadinu.

Poviedka je zbytočne roztiahnutá až skoro do dĺžky novely. Autorka v nej splieta piate cez deviate. Začína to docela dobre v štýle spaceopery až do stroskotania kozmonautov. Tu už začína myšlienková paseka. Z kozmonautov sa nakoniec vykľujú záporáci a z robota potrestaný anarchista, ktorému blokovací číp, valec alebo čo to bolo len tak vypadne z hlavy, po tom čo mu po nej dajú apatickí obyvatelia planéty nepoznajúci násilie. Následne s takto roztrieštenou lebkou im vysvetľuje, prečo mu tam ten valec pozemšťania dali a urobili z neho robota. Hádam to nebude spoiler, keď dodám, že kvôli jeho nekonformnému životu.

Teda o čo vlastne ide? Pozemšťania sú vpodstate zlí, nepúšťajte si ich na svoju planétu, lebo vás prerobia na svoj obraz. Základná myšlienka by mohla byť docela vporiadku, ale to spracovanie… Babkina záhradka… Ak sa autorka pokúšala o nejakú sociologickú sondu v štýle Ursuly Le Guinovej, tak svojou úrovňou je táto poviedka od nej na svetelné roky vzdialená.

Skôr nadhodnocujem ako hodnotím ale čert to ber…