Deník šestnáctiletého

Povídka od: Jasunari Kawabata
Z knihy: Tanečnice z Izu a jiné prózy


Popis není zatím k dispozici.

Rok vydání originálu: 1925

Komentáře (2)

Přidat komentář

adorjas
09.11.2020 4 z 5

Zaujímavý stret mladosti a staroby. Poviedka má autobiografické črty, keďže autor hovorí o svojom vlastnom živote. Chápem starostlivosť o starého otca a aj tú frustráciu, ktorá sa prejavuje na mladom autorovi. Ešte fascinujúcejšia je pre mňa skutočnosť, že poviedka je z roku 1925 a že ten stret medzi životom a smrťou je rovnaký aj v súčasnosti...
P.s. Veľmi ma prekvapilo, ako naturálne popísal autor hygienickú potrebu starého otca, síce me už v Japonsku 20.storočia, ale poviedky, ktoré boli z obdobia pred 2.sv.v., boli veľmi tradičné a rozhodne by to tak priamo nepopísali.

wersl
12.04.2020 5 z 5

Příběh o jednom z častých morálních dilemat během střetu s energií mládí a smutnou nedustojností jež občas staří, potažmo umírání provází. Člověk vnitřně cítí potřebu pomoci druhému. Je to přece jeho povinnost. Dědeček mne vychoval. Jen těžko však lze někdy snášet domělou sobeckost a krutost druhé osoby, jejíž mysl již bohužel bloudí v jiné době v jiném světě. Sílu průběhu umocňuje forma deníku, tedy postupné prohloubení zoufalství na úkor naděje. Přestože život s deděčkem nebyl jednoduchý byla to jediná rodina. Po smrti zůstal chlapec na světě sám.