Chtít nestačí

Povídka od: Irena Moravcová
Z knihy: Žoldnéři fantasie: Rytíři z činžáku


Elišce Zenelové je čtrnáct let a se chce stát učitelkou. Píše se ovšem rok 1951, takže pouhé chtění nestačí. Zejména má-li někdo nevhodný kádrový profil. Eliška sice po matce zdědila dar číst lidem myšlenky a případně je i ovlivňovat, nicméně musí mamince slíbit, že toto nadání nepoužije.
Pomůže ve zdánlivě bezvýchodné situaci tetička Lydie? A jaké tajemství skrývají ředitel školy a vlivná třídní učitelka Mališová?

Rok vydání originálu: 2020

Komentáře (3)

Přidat komentář

Skallarix
07.01.2024 4 z 5

Další díl (či pro mě střípek, který mi skládá obraz) "Čajového cyklu". Tento dokonce vyhrál v Žoldnéřích fantasie v roce 2020 první místo.

Jsem rád, že jsem si opět rozšířil povědomí o hrdinkách i jejich rodině, jejích příbězích. Určitě bych tuto povídku neřadil mezi své nejoblíbenější ze zmíněného cyklu, ale i tak, jako obvykle, profesionálně a pro nás čtenáře velmi čtivě napsáno.

cori
09.10.2021 3 z 5

Se sestrami Krásovými jsem se seznámila v románu Dům roztříštěných snů. Přesun v čase o třicet let později za nejmladší Hanou a její rodinou, šikanovanou komunistickou diktaturou, přináší další zajímavý příběh. Tentokrát odhaluje válečné tajemství zaryté komunistky.


ZM44
14.08.2020 5 z 5

Výborná povídka z 50. let, kdy se temné stránky komunismu prolínají se stíny situace druhé světové války.