Bezová matička / Bezová maminka / Bezinka / Dryáda

Pohádka od: Hans Christian Andersen
Z knihy: Pohádky Hanse Christiana Andersena (41 pohádek), Pohádky (27 pohádek), Pohádky (12 pohádek), Vybrané Andersenovy pohádky, Andersenovy pohádky - světové vydání 1


Starý pán vypráví nemocnému pohádku o dryádě neboli bezové matičce, která přebývá v bezovém keři.

Komentáře (5)

Přidat komentář

MilanCFC
03.12.2020 3 z 5

Dobré momenty střídaly momenty horší, nedokázal jsem se tak pořádně začíst a upřímně mě tento příběh zas tak moc nenadchl.

Jass
24.11.2020 3 z 5

Tahle pohádka byla bizardní... Ale při zpětném pohledu je vlastně celkem zajímavá - bylo to vážně vzpomínka nebo věštba? To ovšem nic nemělní na tom, že mě při četbě nijak zvlášť nebavila. Jedna věta se mi ale líbila moc:

"Za chvíli přicházeli vnuci a děti; věděli dobře, že je dnes jejich svatební den, i blahopřáli starouškům již ráno, ale oni to zapomněli, třebaže si pamatovali dobře všechno, co se stalo před mnoha lety."

Okamžitě mi to připomnělo "A každé ráno je cesta domů delší a delší" - což rozhodně moc doporučuju (ovšem počítejte s tím, že budete bulet jak želvy).


2mig1
06.11.2020 4 z 5

Vzpomínka. Příběh ji přesně vystihuje. Svojí mlhavou zastřeností, něhou, podivným smutkem i radostí naráz.

Hani77
28.01.2020 3 z 5

Tato "pohádka" mě nenadchla.

nicolettkaa
25.03.2018 3 z 5

Přiznám, že tahle pohádka mě moc nebavila. Říkala jsem si, zda opravdu pijí bezový čaj a ne z nějaké jiné byliny :) Pasáž, kde staříci vzpomínají na život v mládí, je povedená. Byla to realita, pohled do budoucnosti nebo jen sen?