Kchrat

knižní série

Přidat do oblíbených

Série Kchrat zavede čtenáře do doby prvního kontaktu lidí s cizí civilizací a to díky hlavní hrdince Erin, která na jejich území ztroskotá. Z trosek lodi ji zachrání vesmírné monstrum – Kchrat. Je to voják, který byl pro svou úlohu obránce vesmírných hranic speciálně vyšlechtěn pomocí genetické mutace.

Erin se s civilizací šatchranů seznamuje a po šesti letech se vrací na lidské území, aby nové vesmírné sousedy přestavila lidem a zajistila, že mezi a šatchrany zavládne mír a spolupráce.

Do prvních relativně pokojných diplomatických kroků se ale promítne nešťastná minulost šatchranů, kteří byli kdysi málem vyhlazeni agresivní rasou, kterou nazývají jakchtanoidi. V dalších dílech se čtenáři mimo jiné dozví, co s nimi mají lidé společného. A spolu s Kchratem budou pátrat, jestli lze tak krvavou minulost někdy překonat.

Autorka k rozvíjení děje používá převážně dialogy, příběh staví na konfliktních situacích a na osobních příbězích jednotlivých postav. Hlavní i vedlejší hrdinové bojují se lží, manipulací, důvěrou, ukrajování osobních hranic, přerovnávání hodnotového žebříčku. Některé kapitoly mají formu povídek a jsou vyprávěné z pohledu různých postav. Romány tak tvoří propracovaná mnohovrstevnatá mozaika plná zvratů a nečekaných odhalení.
Kapitoly série se úspěšně zúčastnily několika žánrových literárních soutěží (Cena Karla Čapka, Daidalos, Vidoucí). A povídky z téhož světa se objevily v časopisech XB-1 a Pevnost a v antologiích Mlok.