strapa strapa oblíbené citáty

☰ menu

Děvčata nic na světě tak netěší - tedy kromě vdavek - jako se tu a tam nešťastně zamilovat. (Pýcha a předsudek)
Jane Austen

Člověk nesmí vždycky hned předpokládat, že mu druhý ublíží úmyslně. (Pýcha a předsudek)
Jane Austen

Z vašeho výčtu mi skutečně vycházejí těžké hříchy. Ale snad byste moje prohřešky přehlédla, kdybych neurazil vaši hrdost tím, že jsem se vám poctivě přiznal, jaké výhrady mi dlouho bránily uvažovat o vážné známosti. Byla byste potlačila hořké výčitky, kdybych takticky zamlčel, jak jsem se pral sám se sebou, a kdybych vám polichotil ujišťováním, že mě k vyznání vede bezmezná, čirá vášeň i rozum a rozvaha, zkrátka všechno. Ale já si ošklivím jakoukoli přetvářku. A nestydím se za pocity, které jsem vám vyjevil. Jsou pochopitelné a oprávněné. (Pýcha a předsudek)
Jane Austen

Pokud se ženě stane ten malér, že něco umí, měla by vynaložit všechen svůj důmysl, aby to na sobě nedala znát. (Northangerské opatství)
Jane Austen

Manželství je vždycky sázka do loterie. (Pýcha a předsudek)
Jane Austen

Každý, ať muž, či žena, kdo si nepřečte dobrý román s upřímným potěšením, je jistojistě hlupák. (Henry Tinley; Opatství Northanger)
Jane Austen

...nikdo nemůže ctít ženského ducha víc nežli já. Podle mého mínění jím příroda ženy tak štědře obdařila, že nikdy neuznají za potřebné využívat ho víc jak z poloviny.(Northangerské opatství)
Jane Austen

„Jste příliš velkorysá, abyste si se mnou zahrávala. Jestli se váš vztah ke mně od dubna nezměnil, řekněte mi to hned teď. Já vás mám pořád stejně rád, ale stačí slůvko a nezmíním se už o tom do konce svých dní.“ (Pýcha a předsudek)
Jane Austen

,,Je rozdíl mezi pýchou a hrdostí, ač se obě tato slova často užívají. ...Hrdý člověk nemusí být ještě pyšný. Hrdost se týká spíš toho, co si sami o sobě myslíme, pýcha toho, co si přejeme, aby si o nás mysleli druzí.´´ (Pýcha a předsudek)
Jane Austen

„Světem panuje skálopevné přesvědčení, že svobodný muž, který má slušné jmění, se neobejde bez ženušky.“
Jane Austen