jane7398 jane7398 oblíbené citáty

☰ menu

Člověk, který se bojí prohrát, už prohrál.
George R. R. Martin

Nemusíš být sám. Svět nás nikdy nepostihuje samotou. Samota je čímsi, co si sami volíme, nebo co odmítáme.
Darren O'Shaughnessy

Osud je jako věž z karet - stačí do jedné jediné o kousíček strčit a všechno, co je nad ní, se zhroutí.
Darren O'Shaughnessy

Pokud lidství ukáže záda teď, bude to navždy.
Darren O'Shaughnessy

Skutečný život je zlý. Je krutý. Kašle na hrdiny a na šťastné konce a na to, jak by věci měly být. Ve skutečném životě se dějí nehezké věci. Lidé umírají. Prohrávají. A často vítězí zlo.
Darren O'Shaughnessy

Někdy je boj nevyhnutelný. Jsou okamžiky, kdy vznešenější ideály prostě musíme odhodit a místo toho si jít ušpinit ruce.
Darren O'Shaughnessy

Vyrostl jsi, půlčíku. … Ano, velice jsi vyrostl. Jsi moudrý a krutý. Oloupil jsi mě o sladkost pomsty a já teď odtud musím v hořkosti, jako dlužník tvého milosrdenství. Nenávidím je a tebe také! Ale jdu a nebudu tě dál obtěžovat. Nežádej však, abych ti přál zdraví a dlouhý život. Nečeká tě jedno ani druhé. To ovšem není mé dílo. Jen předpovídám. (Saruman; Návrat krále)
J. R. R. Tolkien

To je přece … největší žert v dějinách Gondoru: že se sedmi tisíci, což je méně než předvoj armády z dnů naší moci, jdeme, abychom napadli hory a neproniknutelnou bránu Černé země! (Imrahil; Návrat krále)
J. R. R. Tolkien

„Všemi slovy říkáš jen jedno: jsi žena a tvoje úloha je v domácnosti. Ale až muži se ctí padnou v bitvě, smíš se dát v domě upálit, protože muži už jej potřebovat nebudou. Já jsem ale z Eorlova rodu, a ne služka. Dovedu jezdit a zacházet s mečem a nebojím se bolesti ani smrti." „Čeho se bojíš, paní?" zeptal se. „Klece," řekla. „Zůstat za mřížemi, dokud je zvyk a stáří nepřijmou a možnost vykonat velké činy nebude nenávratně pryč a neztratím i touhu po nich.“
J. R. R. Tolkien

Nedá se na ně šáhnout, nedá se jich dotknout. Jednou jsme to zkoušeli, jistě milášku. Jednou jsem to zkusil; ale nedá se na ně šáhnout. Snad jsou jen na dívání, ne na šahání. Ne, milášku! Všichni mrtví.
J. R. R. Tolkien

Jediné místo ze všech zemí, o kterých jsme kdy slyšeli, které vůbec netoužíme vidět zblízka; a zrovna do toho jediného místa se snažíme dostat! (Sam; Dvě věže)
J. R. R. Tolkien

Je to náčelník Komoňstva, knížat koní, a ani Théoden, rohanský král, nikdy neviděl lepšího. Nezáří snad jako stříbro a neběží hladce jako bystrá voda? Přišel si pro mne: Kůň Bílého jezdce. Půjdeme spolu do bitvy.
J. R. R. Tolkien

Ne každé zlato třpytívá se, ne každý kdo bloudí je ztracený. Stáří, když silné je, neohýbá se. Mráz nespálí hluboké kořeny. Z popela oheň znovu vzplane, ze stínů světlo vzejde náhle, až zkují ostří polámané, nekorunovaný zase bude králem.
J. R. R. Tolkien

Tři prsteny pro krále elfů pod nebem, Sedm vládcům trpaslíků v síních z kamene, Devět mužům: každý je k smrti odsouzen, Jeden pro temného pána, jenž dlí na trůně v zemi Mordor, kde se snoubí šero se šerem. Jeden prsten vládne všem, Jeden jim všem káže, Jeden všechny přivede, do temnoty sváže v zemi Mordor, kde se snoubí šero se šerem. (Pán prstenů)
J. R. R. Tolkien

Můj pancíř je jako deset štítů na sobě, moje zuby jsou meče, moje drápy oštěpy, úder mého ocasu hrom, moje křídla uragány a můj dech smrt! (Šmak, Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky)
J. R. R. Tolkien

V nouzi je každá minuta drahá a přece je lepší pozdě než nikdy. (Návrat krále)
J. R. R. Tolkien

Kde vůle neschází, cesta se nachází. (Návrat krále.)
J. R. R. Tolkien

Ne každý kdo bloudí je ztracen.
J. R. R. Tolkien

Prvořadým úkolem jazykovědce je vykládat literaturu, prvořadou funkcí literatury je působit potěšení.
J. R. R. Tolkien

Svět se změnil. Cítím to ve vodě. Cítím to v půdě. Cítím to ve vzduchu. Mnohé, co kdysi bylo, je ztraceno.“
J. R. R. Tolkien

Volil jsi Večer, ale má láska patří Jitru. A mé srdce tuší, že to brzy odejde navždycky.
J. R. R. Tolkien

Odvaha se nachází na nepravděpodobných místech.
J. R. R. Tolkien

Když nemůžete něco najít, nejlepší věc, kterou můžete udělat, je hledat. Pakliže hledáte, jistě určitě něco najdete, ale není to vždy to, oč vám jde.
J. R. R. Tolkien

Kde vůle neschází, cesta se nachází.
J. R. R. Tolkien

Jediný sen je silnější, než tisíce skutečností.
J. R. R. Tolkien

Jestlipak si na tom pošmáknem? (Glum, Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky.)
J. R. R. Tolkien

Neznám vás ani polovinu tak, jak bych rád; a ani polovinu vás nemám rád tak, jak si zasloužíte. (Společenstvo prstenu)
J. R. R. Tolkien

Nám nepřísluší zvládnout všechny zvraty světa, jen udělat, co můžeme, pro dobro let, do nichž jsme postaveni, vykořeňovat zlo na polích, která známe, aby ti, kdo přijdou po nás, mohli obdělávat čistou zemi. Jaké počasí budou mít, o tom my nerozhodneme.
J. R. R. Tolkien

Spousta těch, co žijí, zaslouží smrt. A někdo umírá a zasluhuje život. Můžeš mu ho dát? Potom nevynášej příliš horlivě rozsudky smrti. Protože ani ti nejmoudřejší nedohlédnou do všech konců.
J. R. R. Tolkien

Mnozí z těch, co žijí, by zasluhovali smrt. A mnozí z těch, co zemřeli, by si zasloužili žít.
J. R. R. Tolkien

Ne všichni, kdo bloudí, jsou ztraceni.
J. R. R. Tolkien