CheG CheG komentáře u částí děl

☰ menu

Guayaquil

Borges v povídce mj. píše: "„Patrně nelze hovořit o oné karibské republice a nebýt, třebas jen zdáli, zasažen odleskem monumentálního stylu jejího nejslavnějšího dějepisce Josefa Korzeniowského; avšak v mém případě jde o jiný důvod.“

Zmínka o Korzeniowském je vlastně takovou fabulativní hříčkou. Dějepiscem Korzeniowskim totiž Borges nemyslí žádného historika, nýbrž slavného anglického spisovatele polského původu Josepha Conrada, jehož původní (občanské) jméno bylo právě Josef Korzeniowski a jehož nejslavnějším dílem je novela Srdce temnoty (jejíž děj se mj. stal námětem slavného filmu Apokalypsa (1979) Francise Forda Coppoly). Conrad-Korzeniowski v mládí sloužil jako námořník na anglických lodích, plujících do Karibiku a do Afriky a odtud také čerpal náměty pro řadu svých knih. Slavné Srdce temnoty přeložil do češtiny Jan Zábrana.

Že má Borges na mysli skutečně Josepha Conrada vyplyne v jeho příběhu Guayaquil na povrch později, když do příběhu zapojuje město Sulaco. To je přitom fiktivní název města, které se objevuje v románu Nostromo, jehož autorem je právě Joseph Conrad. Román podle Wikipedie líčí osud italského námořníka, který si získá důvěru anglických kolonizátorů fiktivní jihoamerické republiky a zmocní se velkého pokladu, který měl ukrýt před povstalci. Milostný vztah k sestře vlastní snoubenky se však stane příčinou jeho tragické smrti. Kromě četných psychologických a dobrodružných zápletek zobrazuje román tísnivé sociální a politické poměry v malém státě jižní Ameriky, zmítaném občanskými válkami a kapitálovými machinacemi evropských i severoamerických investorů.

13.05.2013 5 z 5


There are more things

Borges o této povídce, již dedikoval H.P. Lovecraftovi, napsal: „Osud, jenž je podle pověsti nevyzpytatelný, mě nenechal na pokoji, dokud nespáchám posmrtnou povídku H.P. Lovecrafta, o němž jsem se vždy domníval, že nedobrovolně paroduje Poea. Nakonec jsem podlehl...“

Howard Phillips Lovecraft (1890 – 1937) – americký spisovatel a básník, věnující se především tvorbě v oblasti fantasy, science-fiction a hororu, přičemž všechny tři žánry často kombinoval v jeden. Proslavil se především svými povídkami pojednávajícími o mýtu Cthulhu. Zemřel v chudobě a zapomnění, ale jeho přátelé začali později jeho dílo soustavně vydávat a díky tomu se stal jedním z nejvlivnějších hororových autorů 20. století.

13.05.2013


Kongres

Sám Borges o svém příběhu Kongres poznamenal: "Temný začátek chce napodobit začátky Kafkových próz; konec se snaží, dozajista marně, dosáhnout extází Chestertonových či Bunyanových. Vpletl jsem do něho, jak je mým zvykem, autobiografické rysy."

13.05.2013 5 z 5


Kongres

Borgesova skoro by se řeklo až „levičácká“ povídka, mému vlastnímu světonázoru ale velmi blízká a sympatická. Otázka je, zda Borges tomu příběhu právě takové vyznění dal záměrně...Možná by se Kongres dal totiž vyložit ještě jedním způsobem: jako určitý výsměch, definice pošetilství a naivity na obou stranách barikády, tedy jak u hrabivých materialistů, tak stejně tak povznášejících se idealistů...Těžko říct.

13.05.2013 5 z 5