ZuzuK. ZuzuK. komentáře u knih

☰ menu

Biggles od velbloudích stíhaček Biggles od velbloudích stíhaček William Earl Johns

Já se teda musím ohradit proti tvrzení, že "baby to bavit nebude" :-) Když jsem v knihovně v dětském oddělení objevila Bigglese od velbloudích stíhaček, netušila jsem, že to bude první z mnoha bigglesovek, které si odnesu domů a zhltnu je s nenasytností dvanáctileté milovnice dobrodružství všeho druhu od Foglara přes Vinnetoua až po stíhačky. Asi jsem tehdy byla trochu jinde než moje spolužačky, ale ani trochu toho nelituju a Biggles je neodmyslitelnou součástí mého dětství. Zatím jsem nenašla odvahu přečíst si některou z knih znovu po letech a možná ji ani nebudu hledat a raději zůstanu u krásných vzpomínek.

01.03.2024 4 z 5


Zrzoun Zrzoun Fred Gipson

Kniha, kterou jsem četla jako dítě a kupodivu mě zaujala znovu i po třiceti letech. Z popisu běžného života čtrnáctiletého Travise dýchá úcta k přírodě i vědomí vlastních schopností a zdravý respekt k nebezpečím, s nimiž se setkává. Drsný a přitom jednoduchý svět prvních osadníků v Texasu je příjemným únikem od malicherných a abstraktních problémů moderního světa.

03.04.2022 4 z 5


Stopy v divočině Stopy v divočině Ernest Thompson Seton

Moje dětská láska, čtená coby "pohádka" od rodičů před spaním. Nekriticky proto dávám plný počet. Jedna z knih, na které nikdy nezapomenu.
Setonovy povídky, které drsnou romantiku zvířecích příběhů nijak zvlášť nezměkčují, mají nezaměnitelné kouzlo i přesto, že v nich hlavní hrdiny často potká smutný konec.

03.04.2022 5 z 5