Zuzanana Zuzanana komentáře u knih

☰ menu

Na sudetských horách se nezpívá Na sudetských horách se nezpívá Pavel Šuba

Jednoznačně inovativní přístup k tématu odsunu sudetských Němců. Pokud nepatříte k těm, co si potrpí na strohý popis událostí a přepis výpovědí očitých svědků, určitě doporučuju si knížku přečíst.
Hlavní postava - Josef Böhmisch - vám povypráví, jak to jako tehdy šestiletý kluk viděl on. Pravda, pokud si na to počkáte! Tenhle svérázný stařík je totiž plný historek (pozor, prokládá je přirovnáními, metaforami a pořekadly snad ve dvaceti jazycích!) a nedokáže ovládnout nutkání je sdělit redaktorce Zuzaně. Ta za ním byla vyslaná, aby vysvětlil, proč nechce dopustit odstranění staré oprýskané lavičky u rybníka na okraji bruntálského sídliště.
S ubývajícími stranami a kapitolami se přistihnete, jak jeho vyprávění přicházíte na chuť, a vlastně nevíte, jestli se víc těšíte na dokončení jeho příběhu nebo na to, co z dědka zase vypadne za perlu
Kdo máte smysl pro humor, chcete se dozvědět o málo popsaném listě naší historie a snesete i dávku romantiky a poetična, čtěte!
V doslovu si přijdou na své i ti, co si potrpí na osobní výpovědi svědků - hodně emotivní zážitek na závěr (ale kdo četl předchozí knihu Pavla Šuby Klíč k Morgenlandu, není překvapen).

20.06.2023 5 z 5