ZoeŘ. ZoeŘ. komentáře u knih

☰ menu

Zpěv straky Zpěv straky Dana Beranová

Zpěv straky od Dana Beranová byl zajímavým překvapením. Obvykle české autory nečtu (tímto "děkuji" svému češtináři ze základní školy za hluboce zakořeněný odpor k české literatuře), ale protože jsem navštívila přednášku autorky na Fénixconu, tak jsem se rozhodla udělat výjimku. A musím říct, že to bylo dobré rozhodnutí.
Příběh čarodějky a léčitelky Heniky je zvláštně klidným čtením, i když se vlastně v knížce postavám moc dobrého neděje. Henika chce hlavně v klidu pomáhat všem lidem svými léčitelskými vědomostmi. Místo toho ji potkává jedno nechtěné dobrodružství za druhým. Potkává se s mnoha postavami, jejichž konání její život ovlivní víc, než by jí bylo milé.
Kniha je bohužel docela krátká... a samozřejmě končí v tom nejlepší Autorčin styl je docela strohý a věcný. Zprvu mi byl formát příběhu docela nepříjmený. Jednotlivé kapitoly jsou vlastně jen útržky z Heničina života nespojené do uceleného příběhu. Říkala jsem si "Ach jo, zase skok. Proč? Nějak to prostě spoj dohromady, ne?" Ale stejně jsem nechtěla knihu odložit a četla dál a dál... no za dva krátké večery nebylo co dělat... kniha skončila. A já jsem si uvědomila, že mi forma vyprávění připomíná televizní seriál. Jednotlivé epizody s různým časovým rozestupem mají svůj vlastní děj a přece jsou spojené dějovou linkou vyvíjející se po celou sérii. Přesně tak se i o Henice dozvídáme informace postupně, v každé kapitole něco, a zároveň dostáváme dílky mnohem komplexnější skládačky. Ta ovšem na konci, po položení posledního dílku, ukazuje na nová dobrodružství v připravovaném pokračování.

12.03.2024 4 z 5