VHanka VHanka komentáře u knih

☰ menu

Proč bitcoin (ne)funguje jako peníze a proč jej tolik potřebujeme Proč bitcoin (ne)funguje jako peníze a proč jej tolik potřebujeme Pavel Ryba

Výborná kniha, vlastně rozhovor o bitcoinu a jeho výhodách a nevýhodách. A i o tom proč nemít velkou důvěru ve vládní peníze a centrální banku, a o tom jak tyto vládní/státní peníze vlastně fungují a jejich historii. Kniha je dobře čtivá.

30.04.2024 5 z 5


Stručný životopis zakladatele islámu Stručný životopis zakladatele islámu Lukáš Lhoťan

Mohamed byl v podstatě aktivní voják a vojevůdce a dělal věci, které k těmto řemeslům prostě patří. Stěží tedy čekat něco jiného. Kniha je poměrně dobře ozdrojovaná a tvrzení muslimských životopisců Mohameda si může tedy člověk ověřit i jinde.

30.04.2024 5 z 5


Třetí vlna: islamizace, masová migrace a Rusko Třetí vlna: islamizace, masová migrace a Rusko Lukáš Lhoťan

Autor se v této utlé knize snažil načrtnout pokračování muslimské otázky v Evropě a České republice, aby tak doplnil a aktualizoval své starší publikace a texty. Muslimů je zde odhadem 20 až 50 tisíc. I když oficiálně se u nás k islámu přihlásilo při sčítání obyvatel roku 2021 jen 5 132 osob, oproti 1 921 osobám roku 2011. Existuje zde 17 mešit a trvalých modliteben vedle různých dočasných modliteben. Muslimská komunita je u nás dle knihy rostoucí a vitální. Množství muslimů zde narůstá. Růst muslimských komunit v Evropě vede k postupné změna práva a zvyků, které mají tendenci být více ve shodě s islámem. V Evropě je možné již dnes místy pozorovat postupné společenské změny. Pro muslimy zastávající ortodoxní stanoviska jsou dnes největšími spojenci evropští socialisté případně i evropští lidovci. Kniha snad mohla být místy o něco obsáhlejší.

30.04.2024 4 z 5


Sebedestrukce západu 2.0 Sebedestrukce západu 2.0 Václav Klaus

Žijeme v době, kdy dochází k výrazným změnám. Tyto změny nejdou navíc příznivým směrem. Hrozí poměrně značné snížení životního standardu a omezení svobody. Většina lidí ovšem nevěnuje těmto změnám dostatečnou pozornost. Tento sborník se na to snaží upozornit. Pojednává především o Green Dealu a jeho dopadech na blahobyt společnosti a obyčejných lidí.

29.04.2024 5 z 5


Bylo za komunistů lépe? Bylo za komunistů lépe? Hynek Řihák

Kniha v podstatě ukazuje názory komunistických funkcionářů, politiků a odborníků na nepříliš dobrý stav tehdejšího socialistického hospodářství. O nedostatcích v zásobování, nekvalitě zboží a problémech výroby tak hovoří poslanci, ministři i lidé z praxe. Vesměs komunisté a členové Národní fronty.

26.04.2024 5 z 5


Otevřené hranice: Etika a ekonomie migrace Otevřené hranice: Etika a ekonomie migrace Bryan Caplan

Kniha je slabá. Pro malou zemi s malou populací nepoužitelná (tj. i Českou republiku). Zabývá se migrací do USA, které mají velkou domácí populaci. Malé země pomíjí. Pro příklad, pokud se rozhodně usadit pouhé 1 % Rusů v Estonsku, tak se Estonsko stane převážně ruským státem, což povede jistě i k politickým a kulturním změnám. A právě to, že imigrace může vést k výrazným politickým a kulturním změnám uvedená kniha vůbec neřeší.

25.04.2024 1 z 5


Ekonomické krize: Jejich příčiny a léčba Ekonomické krize: Jejich příčiny a léčba Murray Newton Rothbard

Kniha se zabývá příčinami toho, jak hospodářské krize vznikají a dochází, že jejich zdrojem je inflace, která vede ke vzniku boomu a špatných investic. Kniha ukazuje, že většina hospodářských krizí má svůj původ u státu a u zájmových skupin bank, které chytře stát využívají ve svůj prospěch. Samotná hospodářská krize následující boom a inflaci je v podstatě vedle toho, že je nepříjemná, zároveň i léčivá. Autor v knize obhajuje bankovnictví 100% rezerv.

25.04.2024 5 z 5


Společnost islámu a společnost Západu - srovnání Společnost islámu a společnost Západu - srovnání Hynek Řihák

Kniha je psaná na způsob encyklopedie, kde si člověk vyhledá nějakou událost a k ní to, jak ji řeší islám a jak ji řeší naše společnost, což je docela zajímavý pokus. Pokrývá víru přes odpadlictví až po rodinu až po banky. No, ty způsoby řešení se od toho, co tu máme teď mnohdy diametrálně odlišují. Autor spíše využil knihy arabistů, orientalistů a religionistů než populárně naučné knihy.

17.04.2024 5 z 5


Příspěvky k dějinám divokého kapitalismu potřetí Příspěvky k dějinám divokého kapitalismu potřetí Hynek Řihák

Divoký kapitalismus a řešení sociální otázky nejdou dohromady? V této brožuře si člověk přečte o opaku. Kniha ukazuje dnes již zapomenutou snahu všech vrstev společnosti, ale i obyčejných dělníků, vybudovat instituce v podobě spolků na řešení dobových sociálních problémů, a to pomocí poměrně rozsáhlé svépomoci i charity.

17.04.2024 5 z 5


Hitlerův socialismus a vyhnání Čechů ze Sudet Hitlerův socialismus a vyhnání Čechů ze Sudet Hynek Řihák

Nacismus znamená nacionální socialismus. Kniha se zabývá tím, že se věnuje spíše té druhé části, čili socialismu. Popisuje obří zásahy státu do hospodářství včetně toho co německý stát za Hitlera vlastnil. Podnikatel v nacistickém Německu byl vlastně spíše jen podnikovým vedoucím. Rovněž je zde popsána výstavba sociálního státu blahobytu. Válku a sociální stát fýrer financoval z peněz poražených národů, německých podnikatelů a bohatých a konečně i z majetku Židů. Autor zvolil netypický úhel pohledu na Hitlerovu tisíciletou říši. Zajímavé jsou i příklady vyhánění Čechů ze Sudet. nejspíše se to týkalo tisíců lidí.

17.04.2024 5 z 5


Svoboda a vlastnictví a jiné eseje Svoboda a vlastnictví a jiné eseje Ludwig von Mises

Výtečný soubor několik esejů od jednoho z největších ekonomů 20. století. Autor obhajuje svobodu soukromého vlastnictví jakožto základní předpoklad pro dosažení prosperity a rozvoje společnosti. Bez soukromého vlastnictví není možná prosperita a svoboda společnosti. Dále kritizuje teorii třídního střetu a ukazuje, že k blahobytu vede spolupráce a nikoliv střet.

11.04.2024 5 z 5


Zisk a ztráta Zisk a ztráta Ludwig von Mises

Kniha pojednává o významu zisku a ztráty na uspokojování potřeb spotřebitelů. Je to zisk a ztráta, které určují nakonec to co se bude a nebude vyrábět. Bez existence podnikatelského zisku a ztráty nebudou potřeby spotřebitelů řádně uspokojovány. Murray N. Rothbard považoval tuto knihu za nejlepší esej Ludwiga von Misese. Na ekonomické téma je tato kniha poměrně čtivá a má jasné vyjadřování. Zvládne ji i neekonom.

11.04.2024 5 z 5


Demokracie: Bůh, který selhal Demokracie: Bůh, který selhal Hans-Hermann Hoppe

Magnum opum autora pojednává o historické transformaci Západu od omezené monarchie k neomezené demokracii. A dochází k závěru, že monarchie je se všemi svými nedostatky menším zlem než masová demokracie. Autor však není příznivcem absolutistické monarchie, ale preferuje společnost soukromého práva a decentralizaci. Kniha je bohatě ozdrojovaná a vedle logického výkladu spočívá i na bohatém statistickém materiálu. Díky své fundovanosti je autor schopen vyložit mnoho historických jevů, jako je rostoucí daňové zatížení a státní výdaje, rostoucí úroveň kriminality, degenerace norem chování a morálky, pokles bezpečnosti, devastující migraci, rozklad rodiny a omezování veškerých svobod. Hoppe navíc kritizuje klasickou liberální víru v možnost omezené vlády a vyzývá ke sblížení konzervatismu a libertariánství jako přirozených spojenců se společnými cíli. Pokud vás zajímají neblahé události dnešní doby od nízké míry svobody, přes obří vládní výdaje, vysokou inflaci, obří veřejné dluhy až po hořící americká města a vzestup terorismu, tak v této knize najdete odpověď minimálně na významnou část těchto problémů.

05.04.2024 5 z 5