Ursus03 Ursus03 komentáře u knih

☰ menu

Byli jste sečteni Byli jste sečteni Mikuláš Bánffy

Tato kniha představuje unikátní svědectví o životě uherské aristokracie v předvečer první světové války, avšak její četba je velmi náročná. Jedná se o román klasického ražení, který začíná vyčerpávajícím úvodem do spletitých vztahů a vzpomínek hlavního hrdiny. Když se jím ale čtenář nenechá odradit, pronikne do zajímavého milostného příběhu doplněného zápletkami dobře ilustrujícími dobový kontext - správu aristokratických panství, hýřivý život plný omamných látek a hazardních her nebo třeba souboje na život a na smrt, jež měly řešit otázky cti.
Za nedostatky díla (nevím, zda původního znění, nebo překladu) považuji nadužívání vět postrádajících slovesa, místy přílišnou popisnost a doslovnost a také to, že jsem se nedozvěděl, proč kniha nese právě takovýto název. V českém překladu z roku 2023 mi vadí absence kompletního obsahu (navzdory prvnímu dojmu je kniha členěna na díly a kapitoly, které ovšem v obsahu nejsou zmíněny) a často příliš dlouhé odstavce, jimž by prospělo oddělení na dva nebo tři.
Knihu doporučuji milovníkům detailních popisů, milostných zápletek i zájemcům o historii, každopádně však lidem sečtělým, kteří se neleknou ani samotné tloušťky knihy, ani těch pasáží, které příliš neplynou. Zbývající pasáže vám budou odměnou.

22.02.2024 3 z 5