SmrdějTiKuliska SmrdějTiKuliska komentáře u knih

☰ menu

Jak cestovat s lososem Jak cestovat s lososem Umberto Eco

Sbírka mini esejí či spíše novinových sloupků psaných autorem v průběhu osmdesátých let je ideální a zábavné čtení na večer. Ne všechny ,,povídky" jsou povedené, ale většina z nich je skvěle vypointovaná, vtipná a i překvapivě aktuální.

25.12.2019 4 z 5


Kapitoly z dějin mezinárodních vztahů 1914 - 1941 Kapitoly z dějin mezinárodních vztahů 1914 - 1941 Marek Pečenka

Klasické kompendium - zhuštěné dějiny do několika kapitol a řádek, přičemž některé kapitoly byly slabší - například ty o Rusku.

20.12.2018 2 z 5


Hlava XXII Hlava XXII Joseph Heller

Krásně a úsměvně popsaná absurdita války.
Pravda, někdy na začátku jsem knihu odložil, zkrátka jsem se nemohl přinutit pokračovat (a asi i proto,že začínalo zkouškové) a až po nějaké době jsem se k ní vratil. A ikdyž jsem si spoustu postav a děje nepamatoval, vůbec to nevadilo. Yossarian, svým způsobem tragická postava člověka, která nechce nic jiného než přežít a dostat se pryč z té propadené války, mě naprosto fascinoval. Občas byl doslova jedinej ,,rozumnej" v táboře bláznů. Yossarian má prostě neuvěřitelnou touho přežít, nechce padnout za vlast ani za generála Dreedla. Taky co by z toho pak měl? Pěkně popsány osobní zájmy důstojníků a jejich odstup od posádky. Heller si s lehkostí dobírá americké stereotypy a nacionalismus, kterým je protkáno spousta poválečných děl, a který je v americké společnosti cítit dodnes. Bavily mě i překvapivě hluboké a zajímavé psyhologické profily osob (Kaplan aj.)
V dnešní době dost mrazivá a aktuální knížka.

14.07.2016 5 z 5