SalmaB SalmaB komentáře u knih

☰ menu

Děvče z tančírny Děvče z tančírny Salma Blanco

Kniha v papírové verzi ke kopi zde:
https://www.kniznieshop.cz/Blanco-Salma-Devce-z-tancirny-d1465.htm

23.05.2023


Lesní klenot Lesní klenot Kateřina Loučková

(SPOILER) Musím říct, že mne Lesní klenot opravdu příjemně překvapil. Přiznám se, že se mi do něj nejdřív vůbec nechtělo, neměla jsem nejmenší chuť číst další klasický příběh o mladé, krásné, dokonalé a vždy velice mravopočestné zásadové naivce, která nakonec ke štěstí a bohatství přijde. Možná, že ze začátku tak mohl Lesní klenot s hlavní hrdinkou Rose působit, ale děj a hlavně bravurní styl autorky si mne velmi rychle získal a zaujal. Rose sice byla tak trochu naivka, ale její chování a myšlení odpovídalo době, v níž se děj odehrával. Byla možná trochu víc sebestředně zahleděná do svých problémů, ale přiznejme si, dámy, takové jsme (občas) skoro všechny. Přesto mi přišla přesvědčivá, byla svá, trochu naivní, trochu majetnická, ale oddaná a smyslná. Rozhodně žádná chudinka, co by jen tiše trpěla v koutě. Její krátká touha po pomstě, kdy se domnívá, že ji manžel podvedl s jinou a ona na oplátku "vyjede" po jeho bratrovi, ji ukazuje v jiném, mnohem lidštějším světle. Je to scéna pro klasickou červenou knihovnu možná trochu netypická, protože od hrdinek podobných příběhů se očekává většinou jiná reakce, ale o to je to zajímavější. Rose jakoby tou krátkou slabostí nebo chcete-li pokleskem, ukáže, že je vášnivá emotivní žena a ne bezúhonná ctnostná dokonalá bytost, jak by mohl někdo od podobného žánru očekávat. Ano, bylo to překvapující, možná až šokující, ale mě osobně se právě tohle malé vybočení ze zaběhlého standardu líbilo. A Rose mi tím připadala mnohem lidštější a živější. Navíc právě tahle situace pomohla Deanovi, aby si uvědomil, že vlastně Rose miluje.
Podle mne Lesní klenot bravurně překonal všechny prvotní nešvary Lovce věna. Jde o velmi čtivý příběh, výborně pojatý, s věrohodnými hlavními hrdiny. Občas sice probleskne náznak nepatrných pochybností a nesrovnalostí, ale to už je celkem zanedbatelné. Děj plyne svižně a ke konci už jsem se musela hodně přemáhat, abych příběh nedočetla na jeden zátah, ale naopak si ho užívala a dávkovala si ho pomalu, aby mi dlouho vydržel. Tak moc se mi ho nechtělo opustit.
Při čtení jsem zároveň nepřestávala obdivovat nesporný talent autorky perfektně vystihnout atmosféru, náladu a pocity. Chvílemi jsem až zapomínala na to, že nečtu příběh od některé světově známé spisovatelky se stotisícovými náklady výtisků. Myslím, že Katherine Luka je všechny hravě strčí do kapsy, protože je s každým dílem stále lepší a lepší a dokáže psát tak, že svými příběhy zaujme všechny romantičky bez ohledu na věk. Děkuji moc a těším se na další příběh nejmladšího bratra.

06.03.2021 5 z 5


Josie a kolt Josie a kolt Kateřina Loučková

Autorka v tomto příběhu opět ukázala svoji všestrannost, co se žánru týká. Od prvotiny ve stylu fantasy přes historickou romanci z Anglie se přenesla i na Divoký Západ. I zde prokázala svůj nesporný talent a vylíčila toto neobvyklé období s precizní znalostí a pochopením. Její postavy jsou uvěřitelné, lidské a je snadné se s nimi ztotožnit a prožívat jejich osudy na stránkách knihy spolu s nimi.
Příběh má po celou dobu spád, i ve zdánlivě poklidných situacích si zachovává jistou dynamičnost. Autorka má obdivuhodný dar vtáhnout čtenáře do děje a přimět ho trpět a radovat se spolu s hrdiny svých knih.
Příběh Jossie a Colta je mi zvlášť blízký, protože se odehrává v mém oblíbeném historickém období a popisuje dobu, která je mému srdci zvláště blízká. A navíc to věčné téma lásky, táhnoucí se celým příběhem, dovedně splétané tak, aby až do posledního řádku zůstával čtenář na pochybách, zda si hlavní hrdinové padnou do náruče či nikoliv.
Katherine Luka opět prokázala svůj spisovatelský um a já tak mohu s hrdým vědomím toho, že jsem snad i já nepatrným dílkem přispěla k tomu, že její knihy se konečně dostávají ke čtenářům, tuto knihu všem milovníkům romantiky doporučit.
A z celého srdce se těším na další příběhy z pera Katheriny Luka.

12.06.2018 5 z 5