Rikuo Rikuo komentáře u knih

☰ menu

Šest čtyři Šest čtyři Hideo Yokoyama

Osobně moc neorzumím tak nízkému hodnocení tohoto díla. Chápu, že pro mnohé je to velmi cizí. Jak stylem výpravy, dějem, tak mentalitou. Ale! Pokud chcete vhled do japonské policie, rivality mezi odděleními, nebo máte k Japonsku blízko, tohle vás bude zajímat.
Když jsem pročítal komentáře tady, zjistil jsem, že problém pramení v tom, že lidé čekali krimi v západním stylu. To opravdu nečekejte. Pokud chcete akci, vyhněte se knize obloukem.
Pokud ale máte rádi reálnější díla mohlo by vás toto nadchnout. Co tím myslím? Více než o krimi zaměřené na případ, je tu vyšetřování spíše nosným prvkem děje jako takového. Ten se zaměřuje na fungování japonské policie, politikaření a korupce. Vztahu různých oddělení mezi sebou. Také se zaměřuje na vztah mezi policií a novináři. Jde tak spíše o psychologicko-sociologické drama.
Kdo pracuje v nějakém korporátu bude patrně jen souhlasně přikivovat během čtení.
Tohle je výborná kniha pro vhled do japonského chování, etiky,... ale i fungování úřadů (a kroporací nejen v Zemi vycházejícího slunce) a tak dále.

Autor se drží reálií jak jen to je možné a já bych klidně věřil že se takovýto příběh reálně někde stal.
Ne každému však tento styl sedne, na druhou stranu bych řekl, že není tak docela chyba na straně autora. Ani ne na straně čtenáře. Zkrátka ne všem sedne styl jakým někdo píše. Připojme rozdílnou mentalitu a to co si pod pojmem krimi nebo thriller představíme u nás. Já osobně třeba nedávám jinak velice populární severské krimi.

Tak či onak, tohle je velmi kvalitně a dobře napsaná kniha od japonského autora. Mrzí mne že u nás se setkala spíše se smíšeným přijetím...

09.04.2024 5 z 5