Pecza Pecza komentáře u knih

☰ menu

Návrat z hvězd Návrat z hvězd Stanisław Lem

Knížka by rozhodně snesla delší rozvití děje, v určitých částech působí utnutě, některé věci by si zasloužily dovysvětlit. Tím chci říci, že je škoda nevyužitého potenciálu, protože námět univerza je skutečně výborný. Stejně tak jako hlavní myšlenka díla, jež je společenskou reflexí, zůstává otevřená a jaksi bez dopadu.
Vytknout musím některé nesrozumitelné dialogy. Většina dialogů s retrospektivním motivem takovou formu měla. Úvod pro mě byl doslova šokem. Poznával jsem svět společně s hrdinou. Od nuly.
V první půlce byl děj dosti pasivní, chyběl mi onen hlavní motiv. Zájem o čtení lehce vynahrazovala zvědavost po poznání světa budoucnosti. V druhé části se dostává už solidnímu rozvinutí děje a dialogy s retrospektivním motivem už začali dostávat smysl, pokud jsem si je všechny dobře pamatoval.
I přes svou pasivnost jedná stále kvalitní sci-fi s filosofickým nádechem. Takto je třeba na knihu nahlížet. Objevilo se zde více než dost vskutku dobrých myšlenek. Především mě zaujal postoj k robotům jako k humánnějším prostředkům, než jsou lidé.

11.10.2014 3 z 5