ondra786 ondra786 komentáře u knih

☰ menu

Svět ve stínu démonů: Věda jako svíčka v temnotě Svět ve stínu démonů: Věda jako svíčka v temnotě Carl Sagan

Mám rád stručné komentáře, odpusťte mi proto můj strohý text a případně zavítejte do ostatních kvalitně sepsaných vyjádření, která vřele doporučuji.

– pokud možno objektivní pohled –
Kniha o kritickém myšlení s nebývalým ohlasem, jejíž přečtení bude dozajista patřit k dobrému tónu všech skeptiků. Její obsah je dobový, nicméně předání myšlenky to jistě neuškodí. Jsou zde zmíněny významné hovadiny lidstva, které následně autor rozebírá a podrobuje kritice. Velmi jednoduchým způsobem tak čtenáře seznamuje se základy vědeckého myšlení a činí jej přístupným a atraktivním.

– subjektivní pohled –
Kniha, u které jsem si od začátku do konce zoufal a doufal jsem v brzký konec každé kapitoly. Veškerý text mi přišel až přespříliš rozvláčný, přesto kolikrát nic moc říkající a neaktuální. Celou knihu bych shrnul vypůjčenými slovy J. Cimrmana a s drobnou změnou prohlásil: „To nemusel Sagan psát, to každej ví“ a dodal bych „a kdo neví, ten tuto knihu číst stejně nebude.“

– závěrečné shrnutí –
Neznám Vás, takže nemohu ani doporučit ani odradit. Mohu jen vyzvat, abyste se příliš netěšili a ani nebáli, ostatně jde o knihu, takže ji můžete kdykoli odložit, anebo číst od ledna do prosince. :)

18.11.2023 3 z 5