mountain_lover mountain_lover komentáře u knih

☰ menu

Přitažlivost pádu Přitažlivost pádu Noel O'Regan

Drsná a krásná krajina irského hrabství Kerry, ostrohu Kerry Head, který svými strmými útesy nad mořskou zátokou láká sebevrahy, jakoby předurčuje, nebo umocňuje neodbytnost otázek, jejich naléhavost, syrovost, které prostupují celým tímto jedinečným románem. Může být obětavá pomoc v nejtěžších chvílích životním posláním? Děláme to pro druhé, nebo pro sebe? Utíkáme ze světa, hledáme smysl, útočiště? Možná k porozumění stačí prostá slova vypravěčovy matky: "Děláme to, protože nikdo jiný to neudělá." Neokázalé hrdinství, které z podstaty nemá žádné další atributy..

09.06.2024 5 z 5


Zimní včely Zimní včely Norbert Scheuer

Tato krásná kniha, tento krásný román o včelách vypráví poutavý příběh epileptického včelaře, který v době války zachraňuje Židy a ve starých spisech pátrá po svém benediktinském předkovi.. Zároveň však odkrývá obrovský kontrast dvou světů - po miliony let se utvářejícího harmonického společenství včel, dokonalého, zařízeného "tím nejlepším způsobem s ohledem na přežití a blaho celku" a reálného barbarského světa vypravěče v posledních měsících války... Útěcha z tohoto poznání se nachází opět u včel..

31.05.2024 5 z 5


Rozložíš paměť Rozložíš paměť Marek Torčík

Rozložíš paměť - skvělý román Marka Torčíka, srovnávaného s franc. Édouardem Louisem - u obou autorů homosexuální odlišnost probouzí touhu stát se jiným, zatímco však u É. Louise z chudé severní Francie to znamená především třídní sebeuvědomění a opakovanou snahu prorazit a uspět ve společnosti, básník Marek Torčík v daleko niternější zpovědi rozehrává sebereflexivní příběh dospívání v moravském Přerově, kde se střetává s předsudky okolí, šikanou ve škole, chudobou vlastní rodiny, ale i neobyčejnou silou své matky. Vyprávění je protkáno nádhernými, přesahujícími obrazy - např. hejno ptáků, které se dokáže vracet tisíce kilometrů domů, ale zmate je rozvodněná Bečva, protože nepoznávají místa, kam chtějí přistát... "také my se stále snažíme vracet sami k sobě, zpátky na místa, která už dávno nejsou stejná."

24.05.2024 5 z 5