MoominTroll MoominTroll komentáře u knih

☰ menu

Hardware Hardware Walter Jon Williams

Dostat se k této v podstatě kultovní klasice a jednomu z klíčových děl pokládajících základy Cyberpunku až v roce 2023 je na jednu stranu možná ostutdné, na druhou mě ale nesmírně těší, že jsem si mohl naplno užít pocit z prvního (a rozhodně ne posledního) přečtení tohoto vskutku mistrovského kusu.

Vedle výrazně populárnějšího Neuromancera, je právě Hardwired (český překlad je vskutku bizarní) oním dílem, které inspirovalo autory stolní hry na hrdiny Cyberpunk 2013 (a navazujících edic) a v důsledku tedy i videohry Cyberpunk 2077.

Sám Williams ve své předmluvě z roku 2020 říká, že nemá potřebu psát pokračování, jelikož ve světě, který v osmedsátých letech tak umně načrtl, už do velké míry žijeme. A má pravdu.

Co na knize extrémně oceňuji je to, že narozdíl od jiných děl z druhé poloviny dvacétého století, nemáte při čtení pocit, že autor se sice snažil předestřít futuristické technologie a jeho představu bližší či vzdálenější budoucnosti, ale činil tak svázaný tehdejším stavem technologického pokroku a vědeckého poznání. Williams skvěle čtenáři přináší pohled na augmentaci, cyberware, hackování, ekonomický boj, human-machine interface a další oblasti a vám přijde, že čtete knihu napsanou někým v devadesátých nebo i nultých letech.

Příběh, postavy a celkový worldbuilding mě po celou dobu přišly dostatečně zábavné a držely mou pozornost. Knihu lze přečíst opravdu snadno a rychle a přitom z ní nemáte pocit, že šlo o nějaké béčko či oddechovku. Autor přináší čtenáři, nenásilně a vůbec ne explicitně, celou řadu filosofických otázek a témat, nad kterými se my můžeme, ale nemusíme zamyslet.

Chtěl bych tohle vidět na plátně, ideálně aby si to vzal na starost Denis Villeneuve.

10.10.2023 5 z 5