Mirek640 Mirek640 komentáře u knih

☰ menu

Indiánské historie Indiánské historie Václav Šolc

Výborná kniha vhodná pro dospělé i dospívající a to pro velký rozsah reálných informací, čtivost a rozsah (severní Amerika, střední Amerika, jižní Amerika v historii a jedna kapitola pojednává i o současnosti). Jedna kapitola je věnována Inuitům - dříve Eskymákům.

05.10.2022 5 z 5


Duše, buď krásná Duše, buď krásná Ole Jørgensen

Vizuálně hezká kniha vhodná jako dárek, na netradičním formátu do šířky. Na kvalitním papíře velké množství fotografií, kreseb a informací o duchovním, náboženském životě a filozofii Eskymáků - Inuitů na území Severní Ameriky, Severní Kanady, Aljašky a Grónska. Potud bych hodnotil na pět hvězd. Ale hodnotím méně, protože v knize chybí informace o kultuře, filozofii a duchovním myšlení křesťanské dánské luteránské církve a o misiích moravských bratřích (následovnících křesťanské Jednoty bratrské) na území Eskymáků - Inuitů. Kniha vytváří dojem, že Eskymáci vyznávali pověry a šamanismus, přitom se dobře ví, že část z nich přešla ke křesťanství a ateismu. Míšenci jakoby neexistovali, přitom matka známého Knuda Rasmussena, kterého kniha zmiňuje, byla dánsko-inuitského původu.

V knize se dozvíme o pověrách a strachu Inuitů z duchů a nadzemských sil, o šamanismu, bubnování, tancích, básních, písních a bájích a dalších oblastí kultury a myšlení. Myslím, že je zbytečné dávat staré černobílé fotografie z minulého století - dnes pixelově nekvalitní - na celé stránky. Zbylé místo by se dalo použít na srovnání Eskymáků - Inuitů s duchovním životem a filozofií Evropanů, misionářů, lovců, obchodníků a míšenců, protože i ti mají na severu Severní Ameriky už několik století trvalé místo. Bylo by pak zajímavé sledovat, jak se různé kultury, myšlení a náboženství navzájem ovlivňovaly.

03.10.2022 2 z 5