MiraPospíšil MiraPospíšil komentáře u knih

☰ menu

Otčina Otčina Robert Harris

Od Roberta Harrise jsem přečetl Impérium, Lustrum a Otčinu. Úplně se mi nabízí srovnání hlavního hrdiny prvních dvou zmiňovaných románů, vynikajícího právníka, řečníka a politika Cicerona a brilantního detektiva z oddělení vražd berlínské kriminální policie Xaviera Marche z knihy Otčina. Podle mne mají tito dva pánové mnoho vlastností společných a ať chcete nebo ne, začnete jim fandit od prvních stránek knihy.
Kdybych měl jedním slovem vystihnout atmosféru románu Otčina, napadne mne výraz temný román. Ocitáme se v roce 1964 ve světě Velkoněmecké říše. Hitler vyhrál válku. Německo uzavřelo mír s Velkou Británií a USA. Na východě se vleče dlouhotrvající válka přes pohoří Ural bez jasného výsledku. O genocidě 11 miliónů Židů a existenci koncentračních táborů chybí důkazy. Kulisy románu jsou Berlín s majestátnými stavbami nacistického architekta Speera, tmavá nízko položená mračna nad městem, ustavičný déšť a všudypřítomné gestapo v černých uniformách, které ví o každém vašem kroku.
Autor románu není k nám čtenářům příliš laskavý a v závěru knihy nás vůbec nešetří. March je zásadový člověk a ačkoliv je členem SS má srdce na správném místě dokáže bojovat na straně dobra.
Myslím si, že obrovský přínos knihy je v tom, že znovu upozorní na zvěrstva jichž se velmoci za druhé světové války dopustily, protože my lidé, míváme velice často tendence zapomínat.........

12.01.2016