martysk martysk komentáře u knih

☰ menu

Králové Wyldu Králové Wyldu Nicholas Eames

Kniha byla pro mne obrovským zklamáním. Dal jsem bohužel na výborné hodnocení a komentáře a zakoupil knihu na dovolenou. Jen díky tomu jsem ji s vypětím všech sil přečet. Kniha mne ničím nepřekvapila, je předvídatelná, a především vyjadřovací schopnosti autora dávají pocit, že spisovatelem může být opravdu každý. Typická autorova věta by se mohla používat jako příklad pro výuku jazyka a určování podmětu a přísudku ve větách. Obvyklá věta začíná na "kdo co" a pokračuje "co dělá"

Gabriel se ušklíbl...
Clay protočil panenky...
Clay pokrčil rameny...
Clay přikývl...
Gabriel se poškrábal na hlavě...
Clay nevěděl...

To nejsou věty posbírané z celé knihy, to jsou začátky vět z náhodných po sobě jdoucích 4 odstavců. A to není v knize žádná náhoda. Tento styl psaní je autorovi vlastní a po několika kapitolách jsem měl pocit, že dalším čtením se mi může dostat pod kůži takovým způsobem, že bude mít nevratný vliv na moje další vlastní komunikační schopnosti.
Narážky na erekce mohou cílit tak na věkovou kategorii do 14 let, ale k anglickému humoru mají na míle daleko. Opravdu nechápu, jak může někdo knihu srovnávat například s Pánem prstenů.
Jedno plus kniha přeci jen měla. Ano, dokázala pobavit. To, když jsem svým dětem citoval úryvky z knihy. Smáli jsme se tomu, jakým způsobem je kniha napsaná a jaké jsou v ní nelogičnosti.

Konečný verdikt: ne, a to ani na dovolenou.

08.03.2020 1 z 5