M.A.S. M.A.S. komentáře u knih

☰ menu

Poblíž nebe Poblíž nebe Jiří Raichl

Taky máte tendenci sahat v knihkupectví nebo klikat na eshopu po osvědčených a oblíbených autorech, případně novinkách, o kterých se zrovna teď hodně mluví a píše? Často se kvůli tomu ochuzujeme o skvělé autory, kteří sice nejsou zatím tak „profláknutí“, ale jejich dílka nás oblaží stejně tak nebo dokonce lépe. Proto děkuju náhodě, že v mém knihomolském sítu uvázlo zlaté zrnko jménem Jiří Raichl. Právě jsem dočetla jeho prvotinu, která vyšla v roce 2018 Poblíž nebe a už se nemůžu dočkat jeho nejnovějšího románu Pomalá voda, od kterého mám ještě větší očekávání. O Pomalé vodě až příště.
Dnes bych se s vámi chtěla podělit o své dojmy z jeho debutového románu-tedy Poblíž nebe.
Nechci se rozepisovat o čem kniha je, to si můžete přečíst v anotaci.
Hlavní hrdina tak trochu zoufale hledající sám sebe nás provede několika lety svého života plného přešlapů, pikantních milostných úletů a marných pokusů o restart.
Příběh je dynamický, vzrušující. Chvílemi se nás snaží donutit i k zamyšlení.
Působí na mě jako koktejl Hartlova humorného, milostného Malého pražského erotikonu s dávkou syrové Páralovy Soukromé vichřice – to vše ale dostatečně naředěno autorovou osobitostí. Jiří Raichl se snaží maximálně ždímat bohatost českého jazyka, a tak mě občas cinklo do nosu trochu neobvyklé synonymum, ale to není rozhodně nijak na škodu.
Máte-li chuť na odlehčené, trochu pikantní čtení…pak vřele doporučuji.
Knihu už sice není možné koupit, ale určitě bude k dostání třeba v knihovnách. A pokud ne = dobrý důvod sáhnout po jiném titulu od tohoto autora.

30.11.2021 4 z 5


Pomalá voda Pomalá voda Jiří Raichl

Román Pomalá voda je opravdu lahodným koktejlem oddechového románu, kde naleznete milostné zápletky, detektivní drama (nijak krvelačné, pouze jemné, korespondující s dvacátými lety minulého století, kdy se příběh odehrává) a to vše proložené vtipnými úvahami hlavní hrdinky Kláry, dědičky rodinné továrny.
Velice nápaditý příběh neskutečně odsýpá díky své dynamice: autor se nijak nezdržuje zdlouhavými popisy, nechává pracovat spíš naší fantazii a více péče věnuje ději samotnému a dialogům. Knihu mohu vřele doporučit.

30.11.2021 5 z 5