ludek3310 ludek3310 komentáře u knih

☰ menu

Průměrně zamilovaný muž a jiné povídky Průměrně zamilovaný muž a jiné povídky Michal Viewegh

Pane spisovateli "mistře" přestaňte, prosím, už psát. Možná ještě zůstanete v myslích čtenářů jako docela dobrý spisovatel. Tato povídková kniha je naprostý odpad, který se nedá číst.

10.09.2022


Kniha o moři: Umění ulovit na otevřeném moři z gumového člunu žraloka grónského Kniha o moři: Umění ulovit na otevřeném moři z gumového člunu žraloka grónského Morten Strøksnes

Nikdy bych nepředpokládala, že takovou knihu o takto specifické události dokážu přečíst.
Kniha je napsána s obrovským respektem k moři a přírodě vůbec.
Kdyby se takto čtivě a krásným jazykem psaly učebnice, nejen o přírodě, v hlavách studentů by zůstalo daleko více nejen encyklopedických
poznatků.

Moto této poblikace vystihuje tato ukázka z knihy:
Všichni museli cítit totéž a po zádech jim přeběhl mráz, jakmile si uvědomili, že moře postrádá slitování i paměť. Co spolkne, je pryč, stane se potravou pro ryby, kraby a ploštěnce, pro drobné úhořovce, kroužkovce, pro všechny parazity tam dole. Pod hladinou a v objetí věčného pomíjivého veškerenstva.

Krásně napsaná kniha nejen o moři, životu, nádherném, ale krutém severu, ale hlavně naší malosti v soukolí přírody.

23.07.2022 5 z 5


Ohně: Láska a jiné katastrofy Ohně: Láska a jiné katastrofy Sigríður Hagalín Björnsdóttir

Geniální kniha o síle přírody i lásky. Spojit odborné pojednání o sopkách a román lidských vztazích chce odvahu. Autorce se to vyplatilo, napsala knihu, která nepostrádá tempo ani napětí.
Doporučuji každému i tomu kdo si nedovede představit číst román, který spojuje vědu a literaturu. Sopky jsou stejně nevyzpytatelné a výbušné jako láska.

22.07.2022 5 z 5