Kayina Kayina komentáře u knih

Obálka knihy Maličkosti, na které byste při výchově dětí neměli zapomínat Maličkosti, na které byste při výchově dětí neměli zapomínat Jiří Halda

(SPOILER) Knihu jsem začala číst zrovna v době, kdy můj syn (2 a 1/4 roku) začal prožívat dlouhé záchvaty vzteku a rady z knihy mi přišly vhod, ačkoliv o výchově toho mám načteno dost :)
Jinak ve mě autorovy myšlenky probudily touhu být spíš otcem než matkou. Matka má být podle pana Haldy s dětmi do 3 let 95 % času (což by pro mě znamenalo, že dítě můžu svěřit někomu jinému - např. otci - asi tak na 30 minut denně) a do 3 let je má naučit dlouhý výčet dovedností (jako samostatně smrkat, utřít se po toaletě, být citově autonomní ad.), což může být v některých případech vcelku frustrující. Děti ani matky totiž nejsou stejné :) (doporučuji přečíst si knihy Šárky Mikové) a z toho je podle mě třeba vycházet, být k sobě laskavá a neklást na sebe (ani na dítě) přehnané nároky.
Jsem ráda, že jsem si knihu koupila, v mnohém s autorem souhlasím, ale nelíbí se mi zobecňování a celkově trochu negativní ladění knihy (autorovy názory typu "v dnešní době většina rodičů dětem posluhuje" apod.).

06.06.2021

Zavřít