KatkaDvo KatkaDvo komentáře u knih

☰ menu

Normální šílenství Normální šílenství Jiří Pasz

V době, kdy jednou z nejdůležitějších civilizačních nemocí je deprese a kdy zajít k psychologovi či psychiatrovi je stále ještě velmi stigmatizující, jsou knihy jako Normální šílenství potřeba.
Ponořte se do ní. Mějte ji u postele, vracejte se k ní, cestujte mezi kapitolami, osobními příběhy (jsou vždy velmi otevřenou zpovědí o tom, co „postižení“ prožívali, prožívají a co jim může či nemůže pomoct), rozhovory s odborníky, souhrnnými vysvětlivkami k dané nemoci. Poznáte lépe, co to znamená žít s ADHD, s poruchami autistického spektra, s depresí, hraniční poruchou osobnosti, ale třeba i se závislostí či s nemocemi spojenými s mateřstvím, které se „normálnímu“ člověku mohou zdát bližší. Už velmi civilně napsaný úvod klade dobré otázky (jak definovat šílenství, jak to, co je normální, a kde je hranice mezi nimi?), kniha celkově není do sebe uzavřenou vědeckou bichlí, ale velmi přístupnou a komplexní encyklopedií duševního zdraví. Kapitoly věnované jednotlivým onemocněním doplňují v druhé části rozhovory s odborníky na obecnější témata (reforma psychiatrie, stigmatizace lidí s duševním onemocněním, dětská psychiatrie, duševní zdraví a sexualita atd.).
Kniha dost pomůže všem, kteří tápají v mezilidských vztazích, přístupech, typech chování, konkrétních situacích v práci i doma, které se zdají vybočovat z „normálu“, a snaží se je dešifrovat, snaží se číst ostatní i sebe samé. Zkrátka řečeno všem. Pomůže především duševní nemoci destigmatizovat a zvýšit obecné povědomí o nich. Pomůže mnoha lidem se přestat bát a vyhledat odborníka, když se necítí dobře. Snad povede i k větší skromnosti a empatii v přístupu k ostatním, k uvědomění si křehkosti každého z nás i k lepšímu pochopení Holanova „co je bez chvění, není pevné“.

02.02.2021 5 z 5