katerina6012 katerina6012 komentáře u knih

☰ menu

Dějiny Rakouska Dějiny Rakouska Milan Hlavačka

Já nechápu kladné hodnocení této knihy. Jsem sice laik a žádný historik, ale taková kniha by měla především činit historii Rakouska více přístupnou široké veřejnosti, což rozhodně není její případ.

Text je psán stylem jakým byly psány učebnice před 30 lety - suchopárným výčtem obrovského množství míst, událostí a osobností bez jakékoliv spojující dějové linky. V jiných knihách, smysluplně psaná historie sleduje klíčové kapitoly a ty rozvíjí nejprve zasazením do kontextu a postupným nabalováním postav a událostí, které jsou relevantní proto aby čtenář pochopil jak ovlivnily formování státu nebo národa. Tato kniha si vzala za cíl informovat o všem co se stalo, téměř rok po roku, bez jakéhokoliv třídění toho, co je důležité a co už ne, a výsledkem je přílišně detailní pojetí které je navíc psáno bez jakékoliv jiskry, bez jakéhokoliv komentáře zda je zmíněná událost klíčová pro další vývoj.

Abych se vrátil k přirovnání k učebnici, v tomto kniha připomíná způsob jakým se dříve psaly na školách testy - hlavně popsat co nejvíce papíru co nejvyšším množstvím informací bez ohledu na to, jestli bude zmíněno to hlavní. A tak není překvapivé, že se mi s touto knihou konzistentně stávalo, že jsem četl její text, ale ihned po přečtení zjistil, že si z něj nepamatuju nic.

Určitě nemůžu doporučit nikomu, protože by se dotyčný jen trápil.

31.01.2024 odpad!


Jak chutná dolce vita - Klasické i moderní recepty z Říma Jak chutná dolce vita - Klasické i moderní recepty z Říma Eleonora Galasso

Kuchařka na první pohled vypadá hezky, efektně. Nicméně dle mého názoru je v knize až moc velké množství fotek paní spisovatelky na úkor toho, že tak u 1/3 jídel chybí jakákoliv ilustrační fotografie. Kuchařka je na mě až moc obsáhlá, recepty jsou jinak v pořádku, k tomu co jsme zkusili nemáme tolik co vytknout. (V receptech se objevují občas hodně extravagantní suroviny) Jinak bych paní spisovatelce doporučila pro další kuchařky méně v knihách prezentovat sebe a více jídla.. Myslím že pokud bychom opustili od všech fotek které se netýkají jídla, mohli bychom kuchařku tak o 1/4 zkrátit

04.08.2023 2 z 5