Karel_Dlouhy Karel_Dlouhy komentáře u knih

☰ menu

Strážci Země Strážci Země Tomáš Crlík

Autor se v příběhu odkazuje na keltskou mytologii, kde je nejdůležitějším stromem dub. Jakožto dubové háje Druidů i zde je strom nejmocnějšího strážce dub. Namísto čtyřech živlů, jak je známe, zde strážci ovládají tři z nich a to oheň, vodu a vzduch a čtvrtý živel (země) zastupuje přímo ztělesnění strážce, který je spojen se vším živým, sám je schopen se v případě nouze zakořenit do země.
Zajímavý také byl archiv strážců pod zemí, kde byly všechny rostliny světa a jakýkoliv strážce si mohl vyvolat vzpomínku na dané období tím, že se dotknul lístku rostliny. Čtenáře tak zavede do dob minulých, kdy teprve život vznikal a i na další evoluční období.
V několika kapitolách se autor zřejmě odkazuje na Tajný život stromů od Petere Wohllebena, kdy je dětskému čtenáři naprosto přirozeně vysvětleno, jak mezi sebou stromy komunikují přes kořeny pod zemí. Proč je důležitý přirozený smíšený les, kdy si stromy navzájem pomáhají a dokáží tak udržet potřebnou vláhu. Namísto uměle vysazovaných lesů na rychlé dřevo, kde každý strom roste jen sobecky sám pro sebe.
Opravdu zajímavý příběh, který má co nabídnout nejen dětskému publiku.

14.09.2020