Kafin Kafin komentáře u knih

☰ menu

Pěšákem ve Vietnamu Pěšákem ve Vietnamu Manuel F. Van Eyck

Knížka je obsahově velice zajímavá i když styl vyprávění spíše strohý. Díky deníkové formě člověku podá věrohodný obrázek denní rutiny vojáka US army - výcvik, postupy, strava, vybavení, papírování, atmosféra, vztahy, apod. Autor pečlivě poznamenává i zdánlivě nudné detaily, které pomohou utvářet celkový obrázek každodenního života (co jedl, kam vyrazil za zábavou, kolik jej to stálo, jak velká byla výplata).
Co bych zkritizoval je zpracování knihy vydané nakladatelstvím Naše vojsko. Na začátku je mapa Vietnamu, ale když autor popisuje místo, kde se poprvé ocitl (udává mezi kterými městy to je, světovou stranu od Saigonu, apod.), tak na mapě není vyznačené. V knize je také použita spoustu zkratek. Některé jsou hned vysvětleny, jiné ne. Nakonec najdete jejich soupis na konci, bez jakéhokoliv upozornění. Jinde mluví o fotografování na základně, kde na fotce je, ale fotka tam není. Potom ji naleznete uprostřed knihy, přitom by stačil odkaz - fotografie je na str. xy/ uprostřed knihy, nebo podobně. U jedné z fotografií jsem také našel špatný popisek.
I přes těch pár iritujících drobností určitě kniha stojí za přečtení, zvlášť pokud je vám téma Vietnamské války, či americké armády té doby blízké.

19.11.2018 4 z 5