JuliaEleonora JuliaEleonora komentáře u knih

☰ menu

Zeměmíry Zeměmíry Nikola Valová

(SPOILER) Vždycky obdivuju autory, kteří jsou schopni vykonstruovat uvěřitelnou, kvalitní postavu, která je od nich naprosto odlišná. Často vidíme, že autor do hlavní postavy promítnul kus sebe, že s ní má společný fyzický rys nebo charakter.

No, a v Zeměmírách autorka zvládla přesně tohle: hlavní postavou je člověk, který by nemohl být odlišnější než Nikola. To, že se dokázala do takové míry vcítit do téměř alegorického "ztělesnění obyčejnosti" a komunikovat jej směrem ke čtenáři, svědčí o její přirozené empatii právě tak, jako o literárním nadání.

Na kompozici příběhu jsem si já osobně chvíli zvykala, protože mi hned nedošlo, že se jedná o ucelené povídky, které jako řetízek propojuje dějová linka Andyho a dopisů, které dostává. Ve výsledku jsem ale ze čtení měla fakt jedinečný zážitek a řekla bych, že je to jedna z knížek, které si z hecu v budoucnu zopakuju.

Vyzdvihnu ještě takový ten roztomilý vhled do australské společnosti. Protože myslím, že jenom někdo, kdo tu zemi skutečně navštívil, ji může takto popsat. Sama mám něco nacestováno a díky tomu mi přijde, že Evropa je taková malá bublinka s miniaturními národy, a že kdo z ní zatím nevycestoval, neumí si představit, o kolik odlišný je život na jiných kontinentech. Jako někdo, kdo konkrétně v Austrálii zatím nebyl, na ni začínám být docela zvědavá.

07.07.2021 5 z 5