jiri9211 jiri9211 komentáře u knih

☰ menu

Život za nacistické okupace: Zápas o přežití za druhé světové války Život za nacistické okupace: Zápas o přežití za druhé světové války Paul Roland

Nacismus a Druhá světová je téma na miliony stran papíru. Kniha na dvou stech stránkách přehledně a zhusta velmi stručně shrnuje osudy lidí na územích, okupovaných Němci a doplňuje je o specifický pohled na každý jednotlivý národ jak z pohledu vlastního utrpení jeho obyvatel, tak i z pohledu jejich vlastního přístupu k židům. A většinou to bohužel není hezká vizitka. Popis maďarské participace na jejich vyhlazování, polské ignorace, či dokonce veselí při vyvražďování židů ve Varšavském ghetu, ukrajinské ochoty potlačovat židovské vzpoury, ale i nezájem lidí v ostatních okupovaných zemích, je skvrnou na pověsti těchto zemí, které se dodnes často ani příliš nesnaží zbavit.
Zajímavou třešničkou je třeba popis boje o francouzské víno, symbolické odpory mladých lidí v různých zemích, anebo informace, jak která země byla ochotná ke spolupráci s nacistickým režimem.

16.09.2023 5 z 5