ivanka_k ivanka_k komentáře u knih

☰ menu

Ready Player Two: Nová hra začíná Ready Player Two: Nová hra začíná Ernest Cline

Pokud bych měla hodnotit čistě děj knihy, dala bych plný počet - zápletka, ač víceméně podobná prvnímu dílu, mě bavila, vše na sebe logicky navazovalo, nové prostředí OASIS bylo realisticky popsané. Není co vytknout.

Nehodnotím ani přehršel referencí na osmdesátkovou kulturu. Tu dobu jsem nezažila, hry nehraju, filmy obecně mě moc neberou, takže základní přehled mám, pokud jsem něco neznala, buď jsem to přeskočila (a nebo pokud to bylo pro děj stěžejní, našla jsem si k tomu víc informací).

Co mi ale vadilo neskutečně, byla přehnaná korektnost - barva pleti, přijímání LGBT komunity, zbytečně korektní názory, aby se žádná skupina čtenářů necítila ublíženě. PROČ? Copak se už i do literatury dostala premisa, že pokud v ní není alespoň jeden černoch a jeden nebinární, nemůže se jednat o dobrou knihu?

Na knize je vidět (a to je můj názor), že nevznikla z iniciativy Clinea, ale že se jedná o objednávku nebo přemlouvání agentů, a snaží se navázat na kvalitu a úspěch prvního dílu.

19.12.2023 2 z 5


Letopisy Narnie – komplet Letopisy Narnie – komplet C. S. Lewis (p)

Knížku jsem dostala před víc jak deseti lety. V té době jsem ji zhltla na posezení, děj mi utíkal, vše dávalo smysl. Teď jsem si ji po letech přečetla znova a nevěřícně jsem kroutila hlavou, jak jsem to mohla dřív zvládnout.

Celé se to vleče a neskutečně mi vadilo zbožné (až fanatické) uctívání Aslana. V dospělosti rozhodně nemůžu říct, že bych byla knihou unešená, dělalo mi problém přečíst i 5 stránek v kuse, protože se vše točilo kolem Aslana, a to ve třech rovinách:

1) achjo, škoda, že tu není Aslan
2) jupí, je tu s námi Aslan
3) dokonalé, Aslan udělal nejvíc obyčejnou věc, budeme ho za to uctívat ještě více než doteď

12.11.2023 2 z 5