Hyxon Hyxon komentáře u knih

☰ menu

Magie v teorii a praxi: Známá též jako Liber ABA aneb Kniha 4 Magie v teorii a praxi: Známá též jako Liber ABA aneb Kniha 4 Aleister Crowley

Vynikající kniha, všechno ideálně vystiženo již úvodem překladatele:

"Přestože Crowleyho Magie v teorii a praxi (původně angl. Magick in Theory and Practice) je jednou z nejslavnějších „učebnic“ či „základních textů“ (podle některých dokonce „encyklopedií“) magie — ne-li tou nejslavnější vůbec! —, máme za to, že ji nelze redukovat jen na „úvod do magického řemesla“, poněvadž ona sama, byť to možná někoho překvapí, není jen knihou o magii. V chápání světa, bytí a univerza, které předkládá, se vykonavatel magie — MAGIK— stává ústřední postavou nového všeobecného uspořádání vztahů mezi člověkem a nadpřirozenem; stává se tím nejstěžejnějším vztažným bodem nového axiologického a metafyzického systému; zkrátka magik je pro Crowleyho středobodem nové duchovní filosofie, či dokonce náboženství, a to ve všech smyslech tohoto slova: jak věroučném, tak i etickém. Je to ovšem experimentální rozměr praxe a metodologie této nové duchovní filosofie, jakož i její důraz na uplatnění se ve vnějším, pozemském světě, jenž nás utvrzuje v tom, že pořád nepochybně mluvíme o MAGII, tj. nástroji (nejen) individuálního sebeuskutečnění." (s. 11.)

Kniha náročného obsahu, formy, jazyka i formátu, pro začátečníky, ale i znalce okultismu a esoteriky; klasické dílo, jedno z nejproslulejších v celých dějinách o magii, které ukrýva klíče nejen k poznání, ale i k pravému duchovnímu osvobození jednotlivce i celého lidstva.

18.04.2022 5 z 5