Emjecko Emjecko komentáře u knih

☰ menu

Dopis 44 (sběratelská varianta) Dopis 44 (sběratelská varianta) Charles Soule

tldr

Během návštěvy pražského Světa knihy 2023 jsem ve stanu s menšími vystavovateli narazil na radom pult s velkou komiksovou bichlí. Komiks v podobě pořádného špalku u mě automaticky získává plusové body. Vždycky upřednostním, když chvíli vydrží, jeden si ho víc užije. Co si neužívám, je komunikace s prodavači, ale pánovi za pultem se vyhnout nedalo (s ním, mou partnerkou a pultem jsme obsadili cca 1m²), čili byť si radši před nákupem věci prohlížím sám, případně dělám vlastní průzkum, byl jsem vtažen do rozhovoru. Filipa Štěpánka jsem zahrnul tím, že mám rád velké komiksy, zkoumání vesmíru, obecně sci-fi téma, lze proložit politikařením, intrikami, cliffhangery... Jeho reakce? Dopis 44 má prý tohle všechno. Jasně, komiks za 2k je třeba prodat, čili když před vámi stojí možný zákazník, přece ho neodradíte vyvracením jeho přání. Na druhou stranu tvrdit, že všechno, co dotyčný chce, najde v komiksu, který shodou okolností máte zrovna na krámě? Come on, jako opravdu? A to ani nezmiňuji, že jsme si vyslechli chválu na použitý papír, jak je lepší než od ostatních, protože ten jeho nechytá otisky. I když, právě jsem to zmínil. Komiks opravdu vypadal lákavě (přebal ze sběratelky), sympatický art, cena vzhledem k velikosti ok, ale Mighty Boys jsem měl do té doby spojené jenom se slabší Cestou kostí a o Filipu Štěpánkovi jsem si něco dohledal až mnohem později. Následovalo obligátní „my si to ještě rozmyslíme, podíváme se i jinde a možná se vrátíme“ a šli jsme pryč. 2k není tolik, ale pořád to jsou peníze a dávat je ve spontánním nákupu za komiks, o kterém nic nevím, please.

Udělali jsme kolečko, které jsem strávil googlením o Dopisu 44 a jeho autorovi, abychom se za pár minut vrátili s tím, že to možná vyhozené peníze nebudou, v nejhorším ho pak prodám. Získal jsem slevu na otevřenou sběratelku, zdarma byl přihozen Poslední detektiv: Vykoupení a šlo se domů. Jak už to u nás bývá, je mou rolí zkoumání trhu, nakupování, katalogizování a Andy to pak většinou všechno přečte dřív než já. I Dopis 44. Její hodnocení? 5* A moje hodnocení už znáte.

Nestává se každý den, aby prodávající splnil vše, co slíbil (ani ten papír bez otisků nebyl kec). Dopis 44 má negativa, ale všechna řadím do kategorie nicotných. Vždycky nějaká budou, jenom záleží, jak moc vadí, abyste si užili positiva, a těch tady je požehnaně. Příběh zaujme hned na prvních stranách, jeho délka umožní čtenáři se do něj položit, sci-fi, politika, intriky, zvraty, vesmír, dokonce ani konec není zvrtaný – nic přehnaně obvious, přesto dává smysl a svým způsobem je i poetický. Dobrá práce, velmi dobrá práce.:)

21.10.2023 5 z 5