Elplee Elplee komentáře u knih

☰ menu

Únosně výstřední: 77 příběhů ze života cestovatele Únosně výstřední: 77 příběhů ze života cestovatele Vladimír Váchal

Uf...Velký špatný. Vláďu Váchala znám naživo a z éteru, líbí se mi jeho cestovatelské přednášky a podcasty. Ty jsou super. Ale přiznejme si, psaní by měl určitě nechat jiným. Knížka celkově působí, že má Vláďa spoustu zážitků, ale vlastně neví, o čem chce psát. Je roztříštěná na spoustu malých kapitol, což by samo o sobě nevadilo, pokud by tyto kapitoly byly nějakým způsobem seřazené. Podle jakéhokoliv systému - geografického, časového, prostě nějak. Místo aby je seřadil, odkazuje se v nich na jiné které jsou daleko vzadu v knize nebo vepředu, už jste je četli, ale stejně si to nepamatujete . Nejen, že mění téma co kapitolu, občas ho mění i během kapitoly a ta je pak vlastně úplně o ničem a bez pointy.
Ještě víc pak knihu tříští poznámky pod čarou, kterých je milion a působí, že byl autor líný je začlenit do textu. Přitom přidání jedné věty by opravdu nerušilo. Poznámky pod čarou v nevědecké literatuře jsou zlo.
Příběhy jsou tak krátké a nenavazující, že si vlastně po přečtení půlky knihy žádný z nich nepamatuju. A to se mi nestává. Taky se mi nestává, abych knihu odložila a nedočetla (fakt jen asi 4 knihy v životě a tohle je bohužel jedna z nich). Proto bohužel jen 1 hvězdička... Pusťte si radši nějaký jeho podcast, tam se aspoň zasmějete :-)

12.08.2022 odpad!