Elbryy Elbryy komentáře u knih

Obálka knihy Dokonalá bouře Dokonalá bouře Sebastian Junger

Kniha by mohla být dobrá - příběh je silný a hodně zajímavý. Bohužel je napsaná pro mě hodně nečitelně. Dějová osa přeskakuje z leva do prava, v osobách není možné se vyznat a neustále se odbočuje od tématu. Škoda.

05.01.2026

Obálka knihy Příběh s vůní lípy Příběh s vůní lípy Miriam Blahová

Na tuto knihu jsem se velmi těšila a, jak jsem očekávala, autorka opět nezklamala. Přesto jsem tentokrát zaznamenala jednu změnu. Zatímco u předchozích knih mě naprosto uchvátila především historická linka, do které jsem se vždy zcela ponořila, tentokrát mě více oslovila současnost. Postavy Nely a její maminky jsou skvěle vykreslené a já s nimi prožívala radost z každého, i sebemenšího pokroku.

Bylo to velmi inspirující čtení, za které moc děkuji.
Doporučuji – krásné, ale zároveň těžké čtení, které ve vás zůstane ještě dlouho po dočtení.

30.12.2025

Obálka knihy Než si pro mě přijde Než si pro mě přijde Monika Holemá

Tak to byla jízda! Kniha mě opravdu bavila – měla spád a skvěle ukazovala pohledy několika lidí z různých úhlů. Hlavní hrdince Lily jsem fandila během její neuvěřitelné proměny, kterou by si v reálném životě zasloužilo zažít mnoho žen i mužů.

Musím přiznat, že jsem byla trochu smutná z konce – čekala jsem jiný. Ale chápu, proč to autorka uzavřela právě takto, jen moje romantická dušička nedostala to, po čem toužila .

Celkově ale skvělé čtení, které rozhodně doporučuji!

26.10.2025

Obálka knihy Otec: Jsou věci, které by neměly uniknout na veřejnost Otec: Jsou věci, které by neměly uniknout na veřejnost Patricie Farská

Kniha ukazuje, jak moc je terapie důležitá pro člověka. Nejde o projev slabosti, ale o potřebu žít vyrovnaný a spokojený život. První polovina se četla „dobře“, jak jen to náročné téma dovoluje. V druhé části se ale některé myšlenky často opakovaly, takže mě místy čtení trochu nudilo.

I tak považuji téma za nesmírně důležité a cením si odvahy autorky o něm otevřeně mluvit. Prošla si nelehkým obdobím a zaslouží obdiv za to, jak se s ním dokázala vypořádat.

26.10.2025

Obálka knihy Balada mrtvého světa Balada mrtvého světa Alžběta Bílková

Moje první setkání s fantasy žánrem – a musím říct, že jsem mile překvapená. Kniha mě opravdu bavila, ať už to byly propracované světy, bohové nebo nejrůznější tvorové. Postavy mi byly sympatické a mladé lásce jsem fandila od začátku. V temném prostředí to pro mě bylo příjemné a osvěžující zpestření.
Některé pasáže by se možná daly zkrátit, ale nijak to nezkazilo celkový dojem ze čtení.
Konec je otevřený – a já se už s nadšením pouštím do druhého dílu, na který se opravdu těším.

23.08.2025

Obálka knihy Mrazivé pouto Mrazivé pouto Elena Minářová

Kniha se čte opravdu moc hezky, autorka má poutavý styl psaní, který vás hned vtáhne do děje. Příběh je svižný a ani na chvíli nenudí, stránky ubíhají skoro samy a díky kratšímu rozsahu se dá přečíst během pár večerů, což oceňuji, když nemám čas na tlusté knihy.

Jedná se o zajímavý příběh s detektivní linkou, která mě bavila sledovat. Musím ale přiznat, že jsem během čtení poměrně brzy začala tušit, o co jde a kdo je vrah, což pro mě trochu ubralo na napětí, protože odhalení přišlo podle mě příliš brzy. Na druhou stranu musím říct, že i tak se v příběhu objevil jeden „wow moment“, kdy mě děj dokázal překvapit a potěšil mě, protože jsem si říkala, že aspoň něco jsem nečekala.

Za mě je to kniha, která rozhodně stojí za přečtení, pokud máte chuť na kratší, odpočinkové čtení s detektivní zápletkou, a já ji určitě doporučuji dál.

24.07.2025

Obálka knihy Je to i můj život Je to i můj život Jodi Picoult

Miluju ten film – viděla jsem ho snad stokrát. Netušila jsem ale, že existuje i knižní předloha. Narazila jsem na ni úplnou náhodou, jako slepá k houslím, a okamžitě jsem ji musela přečíst.

A stálo to za to. Silný a dojemný příběh, který nahání husí kůži každému rodiči. Některé pasáže se čtou opravdu těžce a neubráníte se slzám.

Celkově je to ale výborně napsané – autorka píše poutavě, nic zbytečně neprotahuje.

Závěr je jiný než ve filmu, což bylo zajímavé pro srovnání a přineslo to příběhu další rozměr.

20.05.2025

Obálka knihy Dokonale špatný Dokonale špatný Sarah Rivens

Kniha je správně označena jako díl 1,5 – nejde totiž o čisté pokračování, ale spíše o doplnění příběhu s náhledem do minulosti i budoucnosti. Je to milý a dojemný příběh o Benovi a Belle.
Styl psaní mi sedl, četlo se to opravdu hezky. I když byl konec trochu předvídatelný, stejně jsem měla potřebu číst dál a dál.
Těším se na další díl(y)!

03.05.2025

Obálka knihy Dokonalé městečko Dokonalé městečko Kateřina Karolová

Kniha se četla skoro sama. Krátké kapitoly mi maximálně vyhovovaly a nutily mě číst dál – děj mě opravdu vtáhl. Nápad skvělý, čtivé a svižné. Co mi ale vadilo, byl naprosto otevřený konec. Připadalo mi to spíš jako úvod do série, než samostatná kniha. Zůstalo mi spoustu otázek bez odpovědi, a to mě trochu zklamalo. Kvůli tomu musím ubrat hvězdičky.

12.04.2025

Obálka knihy Dům, ve kterém jsme vyrůstali Dům, ve kterém jsme vyrůstali Lisa Jewell

Kniha se mi náhodou dostala do ruky a jsem za to ráda. Zajímavé a originální téma. Kniha hezky plyne a konec je strašně milý a plný pozitivních emocí.
Jednu hvězdičku ubírám za rozuzlení hlavní zápletky, která sice neurazí, ale ani nijak nenadchne.

14.02.2025

Obálka knihy Zatímco spíš Zatímco spíš Alberto Marini

(SPOILER) Kniha zaujme originálním a nevšedním námětem. Hlavní zápletka, v níž zvrácený hlídač tajně sleduje obyvatele bytů, ke kterým má přístup, vás vtáhne do děje od prvních stran. Tento pocit neustálého ohrožení a ztráty soukromí vytváří silnou atmosféru a zajišťuje napětí, které čtenáře drží až do posledních stran.

Kapitoly jsou krátké a čtivé, přičemž každá končí tak, že máte chuť okamžitě pokračovat. Autor si dobře pohrává s tempem a dynamikou příběhu. Hlavní postava je vykreslená přesvědčivě a čtenář má možnost ji dobře poznat.

Bohužel závěr knihy působí rozporuplně. Přestože finále přináší překvapivý závěr, hlavní vrchol příběhu je na můj vkus přehnaný a málo uvěřitelný. Místo dramatického efektu tak vyvolává spíše úsměv - najdete pod postelí mučící nástroje a jdete prostě klidně spát? Tady musím bohužel ubrat hvězdičku.

I tak si ale myslím, že kniha stojí za přečtení.

05.02.2025

Obálka knihy Příběh mateřídoušky Příběh mateřídoušky Miriam Blahová

Jak bylo již několikrát zmíněno, jedná se o knihu nabízející dvě dějové linie, které se prolínají mezi současností a minulostí.
Kniha je velmi čtivá, s krásně vykreslenou historickou částí a silným emocionálním nábojem. Doporučuji všem, kdo mají rádi příběhy o odvaze a rodinných vazbách.
Přestože jsou všechny zápletky uspokojivě rozpleteny, je škoda, že závěr knihy působí uspěchaně. Finální události se odehrají na několika málo stránkách a působí trochu „useknutě“.
I tak jsem ale ráda, že jsem měla možnost knihu si přečíst a podívat se do předválečné doby.

03.01.2025

Obálka knihy Krvavé stíny Krvavé stíny Jérôme Loubry

Kniha mě opravdu nadchla! Je to dílo, které si hraje s očekáváními čtenáře a nechá vás tápat až do samotného závěru, kdy přijde šokující rozuzlení, které je tak nečekané, že by vás nenapadlo ani ve snu. Autor dokázal vytvořit napínavou atmosféru, kde se zdánlivě jasné linie příběhu postupně rozplétají do něčeho mnohem hlubšího a složitějšího. Celý děj je pečlivě propletený fakty a detaily, které příběhu dodávají na autentičnosti a vytvářejí originální zážitek.

Téma knihy je skvěle zvolené – čtenáře nutí zamýšlet se nad tím, co je skutečně pravda a co pouhé zdání, což přináší nový rozměr každému dějovému zvratu. Právě tato nečekaná proměna příběhu, která čtenáři nabídne úplně jiný pohled na celý děj, činí knihu jedinečnou. Je to ten typ knihy, který vás udrží napjaté až do poslední stránky a ještě dlouho po přečtení budete o jejím obsahu přemýšlet.

02.11.2024

Zavřít