Demistros Demistros komentáře u knih

☰ menu

Děti zmaru Děti zmaru Adrian Tchaikovsky (p)

(SPOILER) Výrazně složitější a celkově o něco málo horší než Děti času, ale stále velmi kvalitní čtení se zajímavými nápady a koncepty.

Pro mě nejpoutavější byli interakce Lidí a Portií, Meshnera a Avrany a nakonec parazitickém organismu "My-z-všichni".

Chobotnice, zvláště oproti pavoukům Portií v prvním díle, tolik prostoru nedostali, i když nějaké zajímavé koncepty tady určitě jsou. Především vztah Koruny (centrálního mozku) a Doteku (autonomních chapadel) mi přišel poměrně dobře popsaný, společně s infikací domovské planety parazitujícím organismem.

Předcházející díl byl v mnoha ohledech jednodušší, většina knihy se skládala ze dvou / tří dějových linek, které se na konci spojily. Tady máme alespoň sedm různý perspektiv - parazitující organismus "My", Helena a Portie, Pavel a chobotnice, lidé ze Stará říše, Avrana Kernová, umělá inteligence a nakonec zbytek posádky plavidla Lekhá noha.

Celkově by si kniha zasloužila trošku zkrátit a zjednodušit, některé postavy mi přišli zbytečné, posádka lodi Lehká noha byla příliš velká, jednotliví členové neměli prostor. Chobotnice také měli spoustu pojmenovaných postav, ze kterých jsou asi tak dvě podstatné a ostatní nehrají žádnou roli.

19.11.2023 4 z 5


Děti času Děti času Adrian Tchaikovsky (p)

(SPOILER) Jednoduše výborný. Jak píšou ostatní, postavy nejsou nijak zvlášť propracované (snad kromě hlavní techničky Lainové, kterou jsem si velmi užil), ale příběhu dobře poslouží. Musím říct, že jsem si ze všeho nejvíc užil tu pavoučí část knížky, která je výrazně lepší a velmi originální.

Kniha velmi dobře popisuje sociální a technologický vývoj rodu pavouků Portia Labiata, který je opravdu zajímavý a naprosto odlišný od našich technologií a myšlení.
Líbilo semi také, jakým způsobem bylo popsáno plynutí času, z příběhu jde totiž cítit na každé stránce.

29.10.2023 5 z 5