Dark_Librarian Dark_Librarian komentáře u knih

☰ menu

Trestní zákoník a trestní řád s poznámkami a judikaturou Trestní zákoník a trestní řád s poznámkami a judikaturou Jiří Jelínek

Je to něco mezi komentářem a pouhým zněním zákona, co se týče trestního zákoníku a trestního řádu - většina jednotlivých paragrafů obsahuje místy kratší, místy delší doktrinální text (ony poznámky), za nímž následuje výčet judikatury: tato soudní rozhodnutí obsahují právní věty nebo hlavní myšlenku, která je relevantní pro výklad/aplikaci daného ustanovení. Narazil jsem také na chybějící paragrafy z novelizací dávno před datem vydání (např. § 29a TŘ v účinnosti od 1. 1. 2021). Ostatní uvedené právní předpisy (které zabírají dohromady cca 80 stran) jsou zde v prostém znění zákona (TOPO, ZSM, AT) - tyto by tam vůbec být nemusely. Obsahuje věcný rejstřík. Je to vhodné spíše pro praktiky a ostatní, kteří se v trestním právu již orientují.

20.04.2024 4 z 5


Zástavní právo Zástavní právo Josef Pelech

Vydat v roce 2013 (tj. během platnosti a těsně před účinností rekodifikace soukromého práva) publikaci zaobírající se čistě občanskoprávní problematikou právní úpravy, která za několik měsíců bude částečně a za pár let zcela neaktuální, je vrchol ignoranství. Autor sice v anotaci zmiňuje skutečnost, že se kniha věnuje končící právní úpravě, o to je však zarážející, že kniha neobsahuje např. komparaci (v té době) současné a budoucí (tj. dnešní) právní úpravy (kterou díla podobného ražení, vycházející v roce 2012, 2013 mívají a významně tak prodlužují svoji použitelnost: např. Koupě a prodej od Selucká a kol.). Tato skutečnost ve spojení s několika zajímavými pasážemi (u nichž plynutí času a změna úpravy nehraje zase takovou roli), jako je historický vývoj tohoto institutu nebo komparace s německým právem, činí publikaci použitelnou spíše pro menší hrstku lidí, kteří by se tímto institutem cíleně zabývali. Právní úpravu jsem rovnou přeskočil, abych si nepoškodil již chatrné znalosti právní úpravy současné. Pro studenty soudobého občanského práva (logicky) zcela nevhodné (zde je lepší sáhnout po stejnojmenné a aktuální publikaci od L. Vymazala). Velmi tristní, že se taková publikace ještě stále prodává v knižním maloobchodě a není už záležitostí čistě antikvariátní.

20.03.2024 1 z 5


Správní soudnictví Správní soudnictví Zdeněk Koudelka

Kniha se zaobírá tématem správního soudnictví, a to (v porovnání se soudobými učebnicemi správního práva) velmi detailně: historické aspekty správního soudnictví, jeho obecná část i jednotlivá řízení před krajským soudem a Nejvyšším správním soudem, včetně řízení o opravných prostředcích. Za mě se jedná o jednu z nejlepších knih/učebnic ze správního práva vůbec a velmi ji doporučuji.

13.03.2024 5 z 5


Omyl v českém a zahraničním trestním právu Omyl v českém a zahraničním trestním právu Simona Stočesová

Krátka knížka, která obsahuje relativně vyčerpávající a podrobné pojednání o problematice subjektivní stránky skutkové podstaty trestného činu, a to zavinění - úmyslu a nedbalosti. Tedy nevěnuje se pouze omylu. Rozbor se točí zejména kolem platné právní úpravy v trestním zákoníku, ale v závěru je uvedena i zajímavá komparativní část (zejm. německá právní úprava). Kniha vhodně rozvíjí základní znalosti získané z učebnic trestního práva, které se zpravidla této látce věnují méně podrobněji. Kromě pozitivní právní úpravy, rozebírá i teoreticko-filozofické aspekty. Čtení je to náročnější a usnadní ho znalost této materie z kurzu trestního práva.

29.02.2024 5 z 5


Obchodní právo: Podnikatel, podnikání, závazky s účastí podnikatele Obchodní právo: Podnikatel, podnikání, závazky s účastí podnikatele Jan Dědič

Učebnice pojednává o obchodním právu pohledem podnikatele jako hlavním aktéru tohoto oboru. Tomu odpovídá i záběr knihy: kromě tradičních kapitol obchodního práva, jako jsou tedy základy právní úpravy podnikatele a podnikání (podnikatel, obchodní závod, obchodní rejstřík, živnostenské podnikání, účetnictví), soutěžního práva (nekalá soutěž a ochrana hospodářské soutěže), práva cenných papírů (vyjma akciového práva) a obchodních smluv, obsahuje také právo duševního vlastnictví (zejm. právo průmyslového vlastnictví), insolvenční právo a trestněprávní a správněprávní odpovědnost v podnikání. Obsah knihy vlastně reflektuje pojetí obchodního práva Katedrou obchodního práva PrF UK. Právo obchodních korporací zde není vůbec. Dlužno dodat, místy se jedná převážně o základy a zjednodušení látky, ostatně vzhledem k počtu stran a množství témat se tomu nelze divit ani vyhnout. I přesto se jedná o jednu z těch lepších učebnic (základů) obchodního práva, na kterou můžete v současnosti na trhu narazit. Na pražské právnické fakultě se jedná o základní učebnici obchodního práva, která postačí pro absolvování zkoušky. Pro hlubší zájem o obor obchodního práva přesto doporučuji spíše brněnskou tetralogii obchodního práva.

16.02.2024 4 z 5


Trestní právo hmotné: zvláštní část Trestní právo hmotné: zvláštní část Pavel Borčevský

Kniha obsahuje všechny trestné činy ze zvláštní části trestního zákoníku k datu vydání a ke každému TČ popsání objektu, objektivní stránky, subjektu a subjektivní stránky. Nezřídka u trestného činu uvádí příklady a judikaturu. Po obsahové stránce neobsahuje nic navíc v porovnání s tradičními učebnicemi trestního práva u obvyklých trestných činů, narozdíl od nich se však věnuje jednotlivým trestným činům a ne "pedagogicky" uvořeným skupinám. A tak se toho člověk daleko více dozví o trestných činech, které jsou v právnických učebnicích trestního práva opomíjeny. Z mého pohledu dost velkým nedostatkem knihy je, že obsahuje pouze značení stran a hlavy, ve které se trestný čin nachází, ale už ne paragrafové značení - je to dost otravné a trvá to chvíli, když chce člověk nalistovat konkrétní paragraf/trestný čin, a snižuje to tak praktickou použitelnost. Přesto, kdo se chce něco dozvědět o trestných činech méně zajimavých, nebo si načíst i o typických trestných činech a nechce sáhnout po komentáři, tato kniha je určitě vhodnou volbou.

25.01.2024 4 z 5


Základy islámského práva Základy islámského práva Petr Osina

Útlá knížečka, která má pojednávat o základech celého právního systému koncepčně společného pro mnoho zemí. S tím rozdílem, že se nejedná o základy, ale velmi hrubou až povrchní simplifikaci (kniha je myslím určena pro volitelný předmět na olomoucké právnické fakultě). Je to jako pokusit se narvat na cca 160 stran pojednání o celé kontinentální nebo angloamerické právní kultuře. Pokud jste islámským právem nepolíbení (stejně jako já) a nemáte v plánu se mu podroběji věnovat, tak to svojí práci rozhodně odvede. Kniha obsahuje tato témata: historie, pojem a prameny islámského práva, právní školy, pojem islámského státu a (jak by kontinentální jurisprudence označila) zvláštní část, tj. právní odvětví jako právo osob, rodinné právo, dědické právo, trestní právo, finanční právo a soudnictví. Jak bylo uvedeno výše, pro ty, co se v islámském právu trochu orientují, tak se mohou zdát být v knize nalezené údaje zavádějící a zjednodušující, ale vzhledem k méně reálným možnostem jejich praktického uplatnění to člověku, který se s tím chce jenom seznámit, neublíží.

08.01.2024 4 z 5


Základy obchodního práva Základy obchodního práva Jan Dědič

Jedná se o učebnici určenou pro soukromou vysokou školu s právním zaměřením a (jak už sám název evokuje) o pouhý úvod do problematiky obchodního práva a to ani v jeho celé šíři. Cca 1/3 knihy se zaobírá tématy jako je právní úprava podnikatele, soutěžní právo (právo na ochranu hospodářské soutěže a nekalá soutěž), veřejné zakázky a právní úprava obchodního rejstříku. Zbytek knihy se věnuje právu obchodních korporací, kde se kromě obecných otázek věnuje speciálním tématům jako je státní podnik a přeměny obchodních korporací. Kniha se tématům věnuje někde povrchněji a nerozebírá je do detailu (např. firemní právo), někde naopak zavrubňeji (soutěžní právo). Zcela zde chybí obchodněprávní závazky a právo cenných papírů (pokud nepočítáte kapitolu o akciích u obchodních společností). Kniha v textu průběžně vhodně odkazuje na jednotlivá ustanovení, ovšem u některých tvrzení, která se opírají o judikaturu, neuvádí konkrétní odkazy (čísla soudních rozhodnutí). Pro neprávnické fakulty a obory s právní specializací by se mohlo jednat o nadstandardní učebnici. Pro právnické fakulty to ale neplatí a zde maximálně poslouží jako pouhý úvod, povrchní seznámení, k obecné části obchodního práva, soutěžnímu právu a právu obchodních korporací.

26.11.2023 4 z 5


Praktikum civilního procesu Praktikum civilního procesu kolektiv autorů

Seminární praktikum obsahuje celkem 33 kapitol zahrnující krátké výklady a příklady z civilního práva procesního (nalézací řízení, vykonávací řízení, insolvenční řízení, ADR a evropský civilní proces). Každá tématická kapitola obsahuje stručný úvodní teoretický výklad, výčet souvisejících právních předpisů, grafická znázornění, teoretické otázky a praktické příklady k tématu a vybranou relevantní soudní judikaturu. Praktikum je ideální volba k procvičení znalostí z občanského procesního práva. Výhodou je i relativní aktuálnost publikace (vydání 2020).

07.09.2023 5 z 5


Civilní právo procesní. Díl druhý, Řízení vykonávací, řízení insolvenční Civilní právo procesní. Díl druhý, Řízení vykonávací, řízení insolvenční Alena Winterová

Učebnice je druhý dílem Civilního práva procesního. Zde se věnuje dvěma druhům civilního procesu, a to řízení vykonávacímu (první část) a řízení insolvenčnímu (druhá část). V první části se kniha věnuje obecným výkladům k vykonávacímu řízení (k soudnímu výkonu rozhodnutí a soudní exekuci) a podrobně pak k jednotlivým druhům výkonu peněžitého a nepeněžitého plnění. Tato část se velmi dobře čte a je i vhodně rozdělená. To se nedá ale říct o druhé části - insolvenčním řízení. Výklad a jeho struktura jsou takové zvláštní a člověku se v tom hůře orientuje (subjektivní pocit). Přesto obsahuje všechny důležité informace o insolvenčním řízení, v rámci všepojímající učebnice až nadstandardně.

07.09.2023 5 z 5


Civilní právo procesní Civilní právo procesní Radka Zahradníková

Je to stručnější verze učebnic Wintrová, Macková: Civilní právo procesní (I. a II. díl) z Leges a je s nimi relativně zastupitelná, ideálně v kombinaci s praktikem od Zahradníkové (1. vydání 2020). Teoretické pasáže jsou doplněny praktickými příklady a lze se z ní připravit na zkoušku na právnické fakultě, ale je vhodnější to doplnit i jinými zdroji. Nejvíce pokulhává u nesporných řízení a u insolvenčního řízení (věnováno pouze cca 30 stran, zde je vhodné sáhnout po II. dílu Civilního práva procesního od výše zmíněných autorek).

07.09.2023 4 z 5