Chalim Chalim komentáře u knih

☰ menu

Případ Roberta Prentice Případ Roberta Prentice Dennis Wheatley

(SPOILER) V atypické detektivce je patrný styl Dennise Wheatlyho, který byl už tou dobou zavedeným autorem. Dokáže mistrně popsat různé široké souvislosti resp. uvést čtenáře do příběhu a udržet jeho pozornost. Případ Roberta Prentice je součástí čtyřdílné série Crime Dossiers (Policejní spisy), na které spolupracoval se svým přítelem Josephem G. Linksem. Jako jediná kniha tohoto cyklu vyšla česky. Součástí jsou přílohy - policií nalezené důkazy, pořízené fotografie z místa činu apod. A propos popis zde v databázi je poněkud zavádějící, v hale nebylo nalezeno belgické razítko, ale francouzská poštovní známka a vyděrač neroztrhl svou kompromitující fotografii.

Odhalování pachatele stojí hodně na výpovědích svědků a podezřelých. Jak to občas u detektivek bývá, některé události jsou autorem "našroubovány" tak, aby zapadly do rozuzlení, ačkoli nepůsobí příliš přirozeně. Například hned dvakrát se v příběhu stane, že si zprávu určenou pro někoho jiného přečte v tu nejnevhodnější chvíli osoba, před kterou má být právě utajena.

Rozuzlení mi přišlo poměrně fantaskní a určit motiv pachatele (což je poslední otázka ze tří předložených čtenáři) prakticky nelze bez znalosti soudobého britského právního systému. Dávám tři hvězdy.

01.10.2023 3 z 5


Fraus - Ilustrovaný studijní slovník německo-český, česko-německý Fraus - Ilustrovaný studijní slovník německo-český, česko-německý kolektiv autorů

Kvalitně zpracovaný podrobný slovník doplněný ilustracemi, souvisejícími frázemi a přílohou Němčina ve škole.

13.11.2022 5 z 5