Budkyns Budkyns komentáře u knih

☰ menu

Pamatujte na Alamo Pamatujte na Alamo Josef Opatrný

Je to malá a komornější knížka, avšak její informační hodnota je nesmírná. Opravdu vyvrací mýty, především o samotném Alamu, respektive jeho obléhání a dobytí Mexičany. Zároveň velmi přehledně vše zasadí do kontextu. Knihu doporučuji.

15.03.2024


Československé legie v Rusku Československé legie v Rusku František Emmert

Tato kniha je informačně velmi strohá. Její předností je mnoho, opravdu mnoho skvělých fotografií, avšak textu je poskrovnu. Moc se toho nedozvíte, pouze stručný základ.

01.02.2024 3 z 5


Napoleonova prohra (1810-1814) Napoleonova prohra (1810-1814) Jiří Kovařík

Druhý díl o Poloostrovní válce se nese v duchu již především Britsko-Francouzského zápolení, jenž nám dalo Arthura Wellesleyho, legendárního "Wellingtona", který jakoby se pro poloostrovní válku narodil. Také nám představilo znovu v akci liniovou taktiku boje, se kterou malá leč profesionální britská armáda cupovala mohutnými, rychlými a přesnými salvami francouzské kolony. Je zajímavé sledovat úpadek morálky francouzských jednotek, které nejprve neustále vítězily bez výsledku, načež s příchodem Britů šli prozměnu od porážky k porážce. Čtenář pochopí, proč na tomto bojišti Napoleonovi orli selhali, a opět v našich očích o něco poklesne Napoleonova hvězda.

12.04.2023 5 z 5


Napoleonova invaze (1807-1810) Napoleonova invaze (1807-1810) Jiří Kovařík

Sám sebe haním za to, že jsem tento dvoudílný svazek o Poloostrovní válce tak dlouho přehlížel. První díl je zajímavý především tím, že čtenář velmi dobře pochopí, proč to Napoleon tomu svému spojenci udělal. Pochopí také, v čem tahle válka byla jiná, než války na evropských bojištích, a proč v takové válce nestačí jen "vítězit v bitvách".

12.04.2023 5 z 5


Americká revoluce (1775–1783) Americká revoluce (1775–1783) Jiří Kovařík

Pokračování série bitev a osudů válečníků, tentokrát, jak ostatně autor sám avizuje, v trochu jiném duchu. Pouze jediná kapitola knihy se přibližuje běžnému formátu mapujících události z pohledu konkrétní osoby, v tomto případě "osob", ale změna je to ve výsledku jen kosmetická, na hodnotě a hlavně čtivosti knihy to nic neumenšuje. Průběh války, přesunů a bojů je psán velice přehledně, kapitoly na sebe dobře navazují. Konečně ucelená kniha o Americké válce za nezávislost v českém jazyce, nejen proto je to za mě nejlepší díl série. Autorovi obrovské díky.

30.06.2022 5 z 5