barborka15 barborka15 komentáře u knih

☰ menu

Z chlupaté deky: Pohádky nesmyslů zbavené Z chlupaté deky: Pohádky nesmyslů zbavené Aleš Hejna

Když mi @aleshejna nabídl, zda se nechci začíst do jeho pohádek Z chlupaté deky (Z chlupaté deky, 2023), nemusela jsem se rozmýšlet. Jednak proto, že mám od malička nutkavou potřebu začíst se do všeho, co je v dosahu (za což mi nadává babička i můj muž). A hlavně proto, že mě zajímalo, co se v té Chlupaté dece vlastně skrývá.

A co že tam tedy je? Spousta smíchu a poučení pro děti a často i pro nás dospělé. Protože o tom, že sami občas máme máslo na hlavě nás s humorem přesvědčí Tílková police nebo O mamince, která místo děkuji říkala no konečně. A taky Prapolívka! V chlupaté dece zjistíte, že princezny nemusí vždycky dostat to, co chtějí. A občas jim z toho až narostou vousy . No a nechybí regulérní horor v pohádce Ta ti hlavu neukousne (pro citlivé předškoláky doporučuji vynechat ). U Tajného životu kompostu si do deky pobrečíte, protože je to jeden z nejdojemnějších příběhů o umírání, jaký jsem četla.

V Chlupaté dece je zkrátka zachumlaná obří dávka emocí. A obří dávka příležitostí, kdy po knize sáhnout. Takže pokud nemáte prostor na deset různých knih o různých tématech, rozhodně mrkněte sem . A přestože je Z chlupaté deky napsaná laskavě a citlivě, určitě si ji nejprve přečtěte sami, ať nejste překvapení právě změnami emocí a témat. Ostatně k tomu nabádá i sám autor. A po společném přečtení může kniha zůstat i v knihovně začínajících čtenářů - s větším písmem, širším řádkováním, krátkými kapitolami a naprosto úžasnými vyšívanými ilustracemi určitě bude skvělým začátkem i pro samostatné čtení.

31.08.2023