Baldr0 Baldr0 komentáře u knih

☰ menu

Smilujse Smilujse Jaida Jones

Horší knihu už jsem hodně dlouho nečetla. Kdybych věděla, že mě čeká 500 stran čtení o mužích a jejich rozechvělých srdcích, tak bych raději sáhla po Danielle Steel.
Anotace knihy je totiž hodně zavádějící. Kovoví draci a vleklá válka mezi znepřátelenými zeměmi nejsou hlavním motivem knihy. Draci jsou přinejlepším kulisou, muži z dračího sboru též a ani na konci knihy si ze 14 mužů nepamatujete víc než dva. Vše se točí kolem čtyř postav - teplého mága (ano, to je celá jeho charakteristika), vesnického hošíka, mladého studenta a jednoho člena dračího sboru, který je zároveň i tím nejprotivnějším a nejméně sympatickým členem - a jejich citů a mindráků a vzájemných vztahů...z nichž žádné nejsou ničím originální, překvapivé a už vůbec ne zajímavé.
Vyprávění je v ich formě, kdy se čtyři hlavní postavy mezi sebou pravidelně střídají. I to je velmi nešťastné řešení. Jelikož jsou postavy mezi sebou v neustálém kontaktu, celá tato koncepce pouze ubírá na dynamičnosti vyprávění. O to více si toho však čtenář vyslechne o rozechvělých citech a vnitřním neklidu postav.
Čtení této knihy pro mě bylo opravdovým utrpením. Jediné, co ji dělí od naprostého odpadu, jsou originální nápad (i když naprosto nevyužitý) a fakt, že i přes veškeré mé výtky, jsem ji přečetla celou. Tedy měla i své světlé chvilky. Pokud však hledáte zajímavou fantasy s homosexuální linkou, přečtěte si raději sérii Noční běžci.

17.04.2019 1 z 5